Песков: Москва не се занимава със смяна на режими и не води тайни преговори за Сирия

Москва не се занимава със смяна на режими и не води тайни преговори по Сирия, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Още веднъж искам да припомня, че и на ниво външен министър, и на ниво президент Москва нееднократно е подчертавала, че не се занимава със смяна на режими. Това е най-добрият отговор на подобни инсинуации“, заяви представителят на Кремъл на молба да потвърди или опровергае информацията в някои медии за предполагаеми преговори в РФ по Сирия.

„Съдбата на Сирия трябва да определя сирийският народ, а не някакви отделни преговори“, отбеляза Песков. Той припомни, че Москва е говорила за това нееднократно и „абсолютно еднозначно“.

„В дадения контекст може да се констатира, че подобни инсинуации и спекулации стават все повече и повече“, каза Песков. По този начин той отвърна на молбата да коментира информацията в медиите за предполагаемите тайни преговори в Москва за Сирия.

По-рано Песков отбеляза, че подходът на Русия към разрешаването на кризата в Сирия отдавна се подлага на критика, но алтернативи никой така и не е предложил.

„Досега никой не може разумно да обясни какво може да бъде алтернатива на действащото легитимно сирийско ръководство за осигуряването на безопасността в страната, в борбата с разпространението на (терористичната групировка) „Ислямска държава“ и в осигуряването на единството на страната“, подчерта Песков. „Това засега никой не може да обясни разумно“, добави той.

„Критиката на последователната линия на Русия за сирийския въпрос е тема, която не е никак нова“, отбеляза представителят на Кремъл.

На 10 септември руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще продължава да доставя на Сирия военна техника за борба срещу терористичните групировки.

„Наши военни и специалисти се намират там (в Сирия) за обслужване на руската техника, за съдействие на сирийската армия в използването на тази техника, – отбеляза Лавров. – Ние ще продължаваме да доставяме тази техника на сирийската държава, за да осигурим необходимата й отбранителна способност в противопоставянето на терористичната заплаха“.