Песков: Изпращането на чужди инструктори в Украйна ще дестабилизира ситуацията

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изпращането на военни инструктори и специалисти в Украйна от страните от Запада може да доведе до сериозно дестабилизиране на ситуацията в страната.

По-рано в петък стана известно, че около 300 американски десантчици са пристигнали в Украйна, за да участват в обучението на украинските военни.

„Присъствието на инструктори и специалисти от трети страни на територията на Украйна, където вътрешноукраинският конфликт си остава нерегулиран, ситуацията с югоизтока, където съществуват проблеми с реализацията на точките от плана за действие от минските договорености, – разбира се, изобщо не способства за регулирането на конфликта и формирането на атмосфера, благоприятна за реализирането на договореностите, а напротив, способно е сериозно да дестабилизира ситуацията“, каза Песков пред журналисти.

„Десантчици от 173-та бригада на САЩ пристигнаха в Украйна за обучаване на украинските военни“, написа на страницата си в Twitter американският посланик в Украйна Джефри Пайът. Той не уточни точния брой на пристигналите американски военни.

По-рано американското военно командване заяви, че възнамерява да изпрати в Украйна 300 военни, които да обучават бойците от украинската Национална гвардия. „Тази помощ – част от нашите усилия са насочени към това, да помогнем на Украйна да подсили собствената си отбрана и да провежда операции за осигуряването на вътрешната безопасност“, заяви представителят на отбранителното ведомство на САЩ Айлин Лайънс.

САЩ продължават да обвиняват Русия за това, че в източната част на Украйна има руски войски. „Към началото на април ние знаем, че руски войски са останали в Източна Украйна“, съобщи пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф. Според нея военнослужещите от РФ осъществяват командване на опълченците в източната част на Украйна, провеждайки тренировки на бойците, и най-вече артилеристите.

На 16 април руският президент Владимир Путин по време на диалога в пряк ефир с гражданите на страната отново опроверга всички измислици за присъствие на руски войски в Украйна.

„На въпроса, има ли наши войски в Украйна, казвам ви направо и определено: руски войски в Украйна няма“, каза руския президент. Според него, най-добре за конфликта в югоизточната част на страната се е изказал началникът на Генералния щаб на украинската армия, който „направо и публично по време на среща с чуждестранните си колеги заяви: ние не воюваме с руската армия“.