Песков: Заявленията на Ердоган, че Русия е окупирала част от Сирия, са абсурдни

Заявленията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че Русия е окупирала част от Сирия, са абсурдни от гледна точка на международното право. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Що се отнася до заявленията на президента Ердоган за това, че Русия окупира част от Сирия, то от юридическа гледна точка и от гледна точка на международното право те са неверни и абсурдни“, каза той.

Песков поясни, че военно-космическите сили на РФ са в Сирия по молба на легитимното сирийско ръководство. „Съответно за каквато и да било окупация не може да става дума нито де юре, нито де факто“, добави той.

Относно перспективите за подобряване на отношенията между Москва и Анкара, Песков отбеляза, че те са в най-лошото си състояние от десетилетия насам, но нормализирането им към момента не изглежда възможно.

„Отношенията сега са в най-лошото си състояние от последните няколко десетилетия. И ние много съжаляваме в тази връзка, но еднозначно констатираме, че Русия не е виновникът за това състояние“, каза Песков.

Той припомни, че „Турция е извършила агресивни предателски действия по отношение на Русия“. „Турция продължава да не дава адекватна квалификация на тези действия и не поднесе съответните извинения. Затова засега не можем да говорим за възможни пътища за нормализиране на отношенията, това засега не е възможно“, каза още говорителят на руския държавен глава.

Турският президент неведнъж е говорил за окупационни действия от страна на Русия в Сирия. Подобно твърдение Ердоган заяви преди дни пред журналисти в Сенегал. Във връзка с изказване на официалния представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, който заяви, че Анкара може да подготвя нахлуване в Сирия, турският президент отбеляза, че „подобен подход от страна на Русия предизвиква смях“.

„Първо Русия трябва да отговори за хората, които е убила в Сирия. Броят на убитите в сътрудничество с режима на Асад в Сирия към момента достига 400 хил. души. Русия се занимава с окупация вътре в Сирия“, твърди Ердоган.

Според него, наличието у Русия на „морска база в Тартус и летище в Латакия свидетелстват за опити да се създаде „бутикова държава“ за Асад“.