Песков: Ердоган се опита да се свърже с Путин 7-8 часа след инцидента със Су-24

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитал да се обади по телефона на руския президент Владимир Путин 7-8 часа след свалянето на Су-24, потвърди пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Да, това бе някъде 7-8 часа след инцидента, не по-рано“, уточни представителят на Кремъл. По думите му, „за това искане също е било докладвано на президента“. Песков отказа да отговори на уточняващи въпроси. „Това е всичко, което мога да ви кажа“, заяви той.

Прессекретарят на руския президент обаче, съобщи също, че контакти между двамата президенти след атаката на турските ВВС на руския Су-24 засега не е имало. „Мога само да кажа, че засега контакти на високо равнище не е имало“, каза представителят на Кремъл.

На въпрос за това, как изглежда в момента диалогът с Турция, Песков подчерта, че „в момента не изглежда никак, сега такъв просто не съществува“.

Среща между президентите на Русия и Турция на Международната конференция за проблемите на климата на 30 ноември в Париж не се планира, заяви още говорителят на руския президент.

„На президента бе докладвано това искане (на Ердоган за среща с Путин)“, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава. „Отделно никакви срещи в Париж не се уговарят и предвиждат, – заяви той. – Аз не разполагам към момента с информация за планирани телефонни разговори (между лидерите)“.

По-рано Песков съобщи, че подготовка за отделна среща между Путин и американския президент Барак Обама на срещата на върха в Париж не се провежда, но контактите между тях са възможни.

Помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков съобщи по-рано, че в кулоарите на конференцията за климата в Париж Путин ще проведе двустранна среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, като са възможни и други контакти.