Песков: Експанзията на НАТО на изток ще повиши градуса на напрежение в Европа

Присъединяването на Черна гора към НАТО, означаващо експанзия на алианса на изток, ще доведе до по-нататъшно повишаване на градуса на напрежение на континента, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

„Като цяло по-нататъшната експанзия на НАТО според нас е по-скоро процес със знак „минус“. Този процес не дава нищо от гледна точка на укрепването на европейската сигурност, а напротив, ще доведе до повишаване на градуса на напрежение на континента“, заяви Песков пред журналисти, отговаряйки на молба да коментира присъединяването на Черна гора към НАТО.

Русия никога не е отказвала диалог с НАТО, но този диалог трябва да бъде конструктивен и да се основава на уважаването на взаимните интереси, заяви още прессекретарят на руския президент.

„Руската страна никога не е отказвала диалог. Безусловно, ние винаги сме били привърженици на диалога. Разчитаме, че това е наистина единственият начин за решаването на проблемите и въпросите, които стоят пред нас“, каза Песков.

„Но в същото време диалогът, разбира се, трябва малко или много да се основава на доверието и да бъде конструктивен, така да се каже, въз основа на уважението на взаимните интереси. В противен случай, той едва ли би бил продуктивен“, подчерта говорителят на руския президент.