Песков: Атентатът в Истанбул може да е резултат от игнорирането от турските и европейските служби на сигналите на Москва

Възможното участие на руски граждани в организирането на терористичния акт на летището в Истанбул може да е последствие от игнорирането от страна на Турция на информацията, предавана от Русия. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Представителят на Кремъл обърна внимание на това, че засега няма достоверна информация за участието на руски граждани в атентата в Истанбул. „За съжаление, в продължение на последните няколко години руската страна по каналите на различните служби, включително и на специалните служби, информира нашите турски и европейски колеги, че лица, заподозрени във връзки с тероризма, търсят убежище в Турция и редица други европейски държави“, отбеляза Песков.

„В повечето случаи подобни сигнали от руска страна не са получили необходимото внимание или някаква реакция от нашите колеги. За наше съжаление тези атаки (в Истанбул) може да са последица от това пренебрежение“, счита представителят на Кремъл.

„Русия последователно се обявяваше и продължава да се обявява за максимално активно сътрудничество в областта на тероризма“, каза той. „Всички ние сме подложени на тази заплаха и нито една от страните не може сама да се пребори с тероризма“, поясни говорителят на руския президент.