Пентагонът продава умни бомби на Турция за $683 млн.

Докато турското правителство продължава да увеличава напрежението в Близкия Изток, Пентагонът е одобрил мултимилионна сделка за продажбата на умни бомби на Анакара, пише „Спутник”, цитиран от fbr.bg

Миналият декември турското правителство изпрати батальон от 25 танка и около 1560 войници в северен Ирак. Предприемайки това действие без разрешението на Багдад, ходът на Турция бе заклеймен като нарушаване на суверенитета на държавата. Анкара освен това предприе своя собствена вътрешна война срещу кюрдската общност в югоизточната част на страната, като броят на смъртните случаи вече достигна 5000.

Въпреки че в момента всички замесени в конфликта страни приветстват спирането на огъня, Турция заплашва да върне своята съседка в руслото на продължаващата вече 5 години гражданска война.

„[Турското правителство] се възприема като жертва и губеща страна в сирийската война,” отбелязва германското списание „Телеполис”. „Поради тази причина те ще прибягнат до провокации докато затишието не бъде нарушено.”

Въпреки дестабилизиращото влияние на Турция в региона, Вашингтон е решил да одобри договор на стойност 689,9 милиона долара, който ще снабди Анкара с неуточнен брой умни бомби.

„Сделката идва точно, когато сме обвързани в непропорционална война и се нуждаем от умни бомби,” заявява турски висш военен представител, според  „Дифенс нюз”.

Договорът облагодетелства компаниите Ellwood National Forge и General Dynamics Ordance & Tactical Systems и гарантира продажбата на все още неизвестен брой бомби BLU-109, способни да разбият противниковите бункери. Тези бомби съдържат около 250 кг силно експлозивна смес, позната като тритонал, и благодарение на отложеното възпламеняване на детонатора, тя избухва в момента, в който достигне своята наземна цел.

Това е първата подобна продажба, която осъществява САЩ, и Анкара очаква размяната да приключи до 2020 г.

Въпреки продължаващата агресия на Турция, страната е ключов съюзник на НАТО, затова подкрепата на Вашингтон не е изненадваща.

САЩ също така изигра активна роля в кампанията на Саудитска Арабия срещу Йемен, предоставяйки бомбите за въздушните нападения на Рияд.

„Саудитска Арабия е въвлечена във военни престъпления, а САЩ ѝ съдейства осигурявайки ѝ военна подкрепа,” пише Марьори Кон за „телеСУР”.

„През ноември 2015 г. САЩ продаде оръжия на стойност 1,29 милиона долара на Саудитска Арабия. Те включваха над 10 000 бомби, боеприпаси и оръжейни части, произведени от Raytheon и Boeing, както и умни бомби и бомби с лазерно насочване за ‘стандартна употреба’.”