Пентагонът предупреди за възможна ескалация на напрежението заради случая със Су-27

Пентагонът заяви, че прехващането от руския изтребител Су-27 на американския самолет-разузнавач над Балтийско море може да доведе до ескалация на напрежението между Русия и САЩ, заяви пред РИА Новости представителят на ведомството Мишел Балданс.

„Това опасно и непрофесионално въздушно прехващане потенциално може да нанесе щети и травми на всички участващи екипажи. Нещо повече, небезопасните и непрофесионални действия на един пилот могат да доведат до ненужна ескалация на напрежението между страните“, каза събеседникът на агенцията.

Според нея американският самолет RC-135 е изпълнявал „рутинен полет в международното въздушно пространство“, когато е бил прехванат от руски Су-27 по „небезопасен и непрофесионален начин“. Балданс припомни, че това се случва няколко седмици след инцидента с есминеца Donald Cook.

Според представителя на Пентагона, общо през последната година е имало няколко инцидента, при които руски военни самолети са се приближавали до американски самолети и кораби, което е предизвикало сериозно безпокойство за въпросите за сигурността. „Ние сме обезпокоени от подобно поведение“, каза Балданс.

В същото време тя не уточни какво именно приближаване САЩ считат за „небезопасна и непрофесионална“ маневра на полетите. В международното право точни указания по този повод също няма, за разлика от определянето на международното въздушно пространство и международните води.