Пентагонът не смята Русия за свой враг

Няма никакви причини за това Русия да бъде наш враг, ако самата тя не поиска да стане такъв“, – заявили в Министерството на отбраната на САЩ.

Съединените щати не са съгласни с позицията на Русия в Украйна и са обезпокоени от нейните действия по отношение на съседните страни, обаче, не я смятат за свой противник, още повече враг. За това е заявил официалният представител на Министерството на отбраната на САЩ контра-адмирал Джон Кирби, коментирайки неотдавнашното изказване на заместника на Генералния секретар на НАТО – американския дипломат Александър Уершбоу.

 Беседвайки по-рано тази седмица във Вашингтон с журналисти, той предположил, че САЩ и другите страни на НАТО ще бъдат принудени занапред да смятат Русия свой противник. „Очевидно е, че руснаците са обявили НАТО за свой противник, затова ще ни се наложи да започнем вече да разглеждаме Русия не като партньор, а по-скоро като противник“, – казал Уершбоу.

Във връзка с това, на брифинга в Пентагона, репортерите се поинтересували при Кирби споделят ли това мнение, по повод на Русия, Министерството на отбраната и въоръжените сили на САЩ.

Отношенията с такива страни, като Русия или Китай, носят значително по-широк и понякога сложен характер, – пояснил той. – Няма никакви причини да смятаме Русия за наш враг. Няма никакви причини Русия да бъде наш враг, ако тя сама не поиска да стане такъв“…

Цялото: http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1163495