Пентагонът е притеснен от прогреса на руската военна техника

Министерството на отбраната на САЩ дълго време не е преследвало целите си по разработката и внедряването на съвременни методи за радиоелектронна борба, и сега у американците потенциално могат да възникнат сериозни затруднения във въздушното противопоставяне с руските изтребители, пише The Daily Beast, предаде РИА Новости.

Един от проблемите е, че потенциалните противници на Щатите, като например Русия или Китай, са разработили усъвършенствана система за радиоелектронно заглушаване с технология на високочестотна цифрова памет (DRFM). Този датчик съхранява входящия сигнал от радара и го връща на подателя, като сериозно пречи на другите радари.

„Още повече, той е способен да „заслепи“ и малките радари на борда на американските ракети въздух-въздух (AIM-120 AMRAAM), намиращи се в арсенала на болшинството американски изтребители“, отбелязва изданието.

Според експерт, служител от ВВС на САЩ, ракетите от клас AMRAAM са остарели и са неспособни да отговорят на електронните атаки на носителите от нов тип.

The Daily Beast обръща внимание и на още една слабост на американските ракети – далечината на поразяване.

„Съществува информация, че Русия разработва оръжие с изключително висока далечина на поразяване на целите: ракети от клас въздух-въздух К-100 са способни да прихванат всяка една от съществуващите подобни ракети, включително и намиращите се във въоръжение на многоцелевия изтребител от пето поколение F-22 „Раптор“ – най-модерният американски изтребител“, казва събеседникът на изданието.