Патрушев: Украинските власти отново се опитват да решат проблема с Донбас по силов път

Украйна и управляващите я сили отвън трябва да разберат, че възобновяването на военните действия води до продължаване на кризата, счита секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев.

„И Украйна, и управляващите я в момента сили отвън трябва да разберат, че възобновяването на военните действия ще доведе до по-нататъшния спад на украинската икономика, до още по-голям брой жертви, до разрушаване на инфраструктурата. Ще се отрази отрицателно и върху регионалната и международната обстановка“, заяви той пред журналисти.

Секретарят на Съвета за сигурност констатира, че „властите в Украйна отново и отново предприемат опити да решат проблема с Донбас по силов път“. „Примирието в Украйна, сключено от Киев през февруари в Минск, не се изпълнява. – подчерта той. – Киев използва тежко въоръжение, което отдавна трябваше са бъде оттеглено от линията на съприкосновение“. Патрушев е сигурен в безперспективността на силовия път за разрешаването на проблема, защото този път „води само до нови жертви сред гражданското население“.

По думите на секретаря на Съвета за сигурност на РФ, официален Киев не само, че не са стреми да намери изход от създалата се ситуация, „а напротив, оправдава действията си с това, че Украйна води борба както за суверенитета и цялостността си, така и за свободата, демокрацията и сигурността на цяла Европа“. „Не може да не отбележим един характерен детайл – веднага щом е налице прогрес в посока мирното разрешаване на кризата, щом се появи шанс за постигането на политическо споразумение – веднага след това следва активизиране на силите, заинтересовани в срива на мирния процес и продължаването на войната“, добави Патрушев.

Военните експерти, изучаващи динамиката на развитието на събитията в югоизточната част на Украйна, предполагат, че Киев подготвя блицкриг в Донбас.

„Отбелязано е прехвърляне на техника към фронтовата линия от страна на ВСУ и увеличаване на групировката от войски. Три групировки. В три посоки“, казва военният експерти Иван Коновалов.

Три групировки с недвусмислени названия. „Юг“, целта на която е да откъсне столицата на Донбас от руско-украинската граница. „Север“ – имаща за цел да раздели ДНР и ЛНР, а групата „Център“ – да атакува Донецк. На фронтовата линия, според оценката на експерти, Киев е съсредоточил до 65 хил. войници и офицери, както и почти 2,5 хил. единици тежка бронирана техника и около хиляда различна артилерия, включително реактивни системи за залпов огън „Град“, „Смерч“ и „Ураган“.

„Най-опасното направление за ДНР и ЛНР – това, разбира се, е мариуполското. Ударът може да бъде нанесен от района на Волноваха. Тъй като там районите са степни и от страната на Иловайск, както през миналата година“, счита Коновалов.

Именно Иловайск бе и първият котел за ВСУ. Според Киев, в бойните действия тогава са загинали около 400 бойци от ВСУ и МВР, почти 500 войници са били ранени, над 100 са се озовали в плен, а 158 са безследно изчезнали. Дълго време тези цифри бяха засекретени и не е изключено украинското командване, както често пъти се случва, да занижава реалните цифри. Досега, според официални данни, в югоизточната част на Украйна са загинали не повече от две хиляди военни, като в същото време немски източници съобщават за петдесет хиляди убити от страна на Киев за една година на бойни действия.