Патрушев: САЩ много искат Русия да не съществува като страна

САЩ много биха искали Русия да не съществува като държава, счита секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев. „Те (САЩ) много биха искали Русия да я няма изобщо. Като страна“, подчерта той в интервю за вестник „Коммерсант“.

„Ние разполагаме с огромни богатства, – поясни той. – А американците смятат, че ние ги притежаваме незаконно и незаслужено, защото според тях, не ги използваме както трябва“. Секретарят на Съвета за сигурност на РФ припомни във връзка с това думите на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, според която, на Русия не принадлежат нито Далечния Изток, нито Сибир.

Патрушев отбеляза, че САЩ влияят и на Европа, налагайки й санкционната политика срещу Русия и неприемането на присъединяването на Крим. „А нима те (европейците) с това не са съгласни? Публично, естествено, за това не биха говорили, но в действителност това е така. На Запад разбират, че всичко, което се случи в Крим, бе законно, че бе проведен референдум и така нататък. Те на практика особени възражения за Крим нямат. И аз смятам, че с течение на времето всичко това ще се нареди“, убеден е Патрушев.

Той даде и друг пример за натиска на САЩ върху Европа. „Например, имаше много случаи, когато при нас искаше да дойде някой от европейците, и ние отговаряхме, елате тогава и тогава, но след това пристигаше писмен отговор, че не ги устройва времето или нещо друго. При това неофициално ни обясниха, че американците са ги притиснали силно, казали им, не отивайте там, изчакайте, сега не е времето да се поддържат контакти“, разказа секретарят на Съвета за сигурност на Русия.

Той отбеляза, че причината за тази ситуацията е това, че американците са по-силни, а европейците „достатъчно безволеви“. „САЩ се стремят да доминират в света. Тази цел присъства в доктрините им. И докато успяват да го правят – доминират, независимо от факта, че света се променя“, констатира Патрушев.

Той припомни думите на помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд за това, че Щатите са похарчили 5 млрд. долара за подкрепа на демократичните институти и гражданското общество в Украйна. Патрушев заяви, че това е цената за организирането на държавния преврат в Украйна, пише „Коммерсант“.

„Имаше законно избран президент, дали се е харесвал на някого или не, това е въпрос на оценка, но той бе избран законно и никой не отричаше това. Но той не устройваше САЩ. И макар президентския му мандат вече да изтичаше и макар народът на Украйна да не би го избрал отново, те решиха да го свалят по насилствен път“, заяви той.

„Това бе тяхната политическа грешка. Ако те бяха изчакали, то можеха да внедрят необходимите си хора по законен път. Но те инициираха държавен преврат. Нямаше да го има нито преврата, нито събитията в Крим и в Източна Украйна“, каза още Патрушев.

Според него случващото се в Украйна демонстрира начина за дестабилизиране на държавата, познат като „цветна революция“.

„Ясно е, че зад проекта за дестабилизиране на тази страна се крие опит за създаване на инструмент за радикално отслабване на Русия, – заяви той. – Именно с тази цел в Украйна са създадени предпоставки за поддържането на постоянно напрежение, по-нататъшно развитие на крайни форми на национализъм и саботиране на Минските споразумения“.

„Едновременно с това се решава задачата за държането на къс повод на страните от Евросъюза, на които често, без зачитането на мнението и националните им интереси, се налагат антируски санкции и подходи“, каза Патрушев.

Той подчерта, че „да се обвинява Русия в това, как са се развивали събитията в Украйна, е като да бъдат разменени местата на причината и следствието: „Вятърът духа, защото дърветата се поклащат“.

„Инициатори на събитията в Украйна са САЩ. Те по пътя на държавния преврат доведоха на власт хора, които те контролират. Едновременно с това социално-икономическата ситуация в Украйна има тенденция към влошаване, затова те трябва да разберат защо това се случва“, каза Патрушев.

„В тяхната логика се вписва, че за всичко е виновна Русия. Но всъщност тях не ги вълнува какво ще се случи с Украйна. На тях просто им трябва да окажат натиск върху Русия, което САЩ на практика и правят“, заяви той.