Патриарх Неофит и „тримата големи” във властта приветстваха събора на „Русофили“

Негово Светейшество българският патриарх Неофит, държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и премиерът Бойко Борисов изпратиха приветствени адреси до 14-ия национален събор на приятелите на Русия в България, който се провежда край язовир „Копринка”, близо до Казанлък.

Тази година съборът е посветен на 140-ата годишнина от началото на Руско-турската освободителна война и Шипченската епопея.

Няма по-подходящ повод да си спомним споделената съдба на нашите два народа от честването на тази годишнина, отбелязва в посланието си президентът Румен Радев, който припомня също,  че без решаващата подкрепа на Русия свободата на България щеше още дълго да живее само в умовете и сърцата на нашите деди. „Вековната връзка между българския и руския народ ще надживее всяко политическо изпитание“, убеден е президентът. „Вградена в общата славянска писменост и в православието, в словото и културата, тази връзка намира израз и в топлото човешко общуване. Отношенията между държавите се изграждат не само от институциите, но преди всичко чрез ежедневните контакти, създадените партньорства и приятелства между  хората. Благодаря на всички вас, организатори и участници, които вече 14 години ни напомняте, че приятелството между България и Русия е капитал, който трябва  да предаваме на поколенията след нас“,  четем още в приветствието на държавния глава.

В адреса си до участниците в събора председателят на Народното събрание Димитър Главчев изразява  убеденост, че отношенията между българския и руския народ имат не само дълга история, но и бъдеще, основано на близостта между нас, на уважението и взаимния интерес, а инициативи като събора край „Копринка“ съхраняват и развиват връзката между гражданите на двете държави.

„Вярвам, че винаги ще пазим паметта за саможертвата на хилядите знайни и незнайни воини и обикновени хора, загинали за свободата, и ще ценим мира, в който днес живеем“, пише на свой ред премиерът Бойко Борисов. Той също изразява убеденост, че успешното двустранно сътрудничество се крепи не само на прагматизма и взаимния интерес, но и на доверието и разбирателството, както и че приятелите на Русия в България спомагат за укрепването на добрите връзки между двата народа.

„Призовавам Божието благословение над всички вас, като ви призовавам да пазите вярата, да отстоявате неизменно традиционните ценности, като справедливост, родолюбие, любов към Бога и ближните. На многая и благая лета!“, благославя патриарх Неофит. Негово Светейшество подчертава в посланието си, че „въпреки сложните и нееднозначни отношения между Руската федерация и Република България през последните години движение „Русофили”  има не малък принос за запазване на паметта за историческите събития и признателността у българския народ към руските освободители, както и за ваимното опознаване и разбирателство между нашите два славянски народа, дълбоко свързани исторически и обединени от обща православна вяра и Едната свята православна Църква”.

Старозагорският митрополит Киприан благослови участниците в събора. В съслужение със свещеници от Старозагорска епархия той отслужи водосвет и извърши освещаване на копие на Самарското знаме – един от символите на Освободителната война, вдъхновявал героичните сражения на българските опълченци. Репликата на знамето-светиня е изработена по инициатива на казанлъшката организация на НД „Русофили“ и бе дарена на община Казанлък.

Около 10 000 души от цялата страна участват в събора тази година. Сред гостите са посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров, представители на държавните институции и местните власти, депутати и политици от различни партии, общественици и творци.

В концертната програма се изявяват изпълнители от България и Русия, както и лауреати на завършилия ден преди събора ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“. Над 3000 деца се включиха със свои творби и изпълнения в  конкурса, преминал при огромен интерес сред обществеността.

Съборът край язовир „Копринка“ е най-мащабното мероприятие на най-голямата неправителствена организация в България – НД „Русофили“, която днес наброява над 35 хиляди организирани членове.