Патриарх Неофит заминава за Москва

Патриарх Неофит заминава за Москва.

Поводът за посещението в Москва на главата на Българската православна църква патриарх Неофит е присъдената му премия за 2015 г. от Международния обществен фонд „Единство на православните народи“. Тя му се присъжда за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото“.

Негово светейшество патриарх Неофит е придружаван от десет членна официална църковна делегация, в която влизат западно- и средноевропейски митрополит Антоний, викарият на патриарх Неофит – браницкият епископ Григорий, гл. секретар на Св. синод на БПЦ – архимандрит Герасим и още редица духовници и представители на клира ни.

В руската църква очакват с радост посещението на патриарх Неофит, каза в специално интервю за БНР говорителят на руския патриарх – отец Александър Волков:

С радост приветстваме пристигането на светейшия патриарх Неофит в пределите на руската православна църква. Винаги братско посещение на предстоятел на поместна православна църква е пример за нашето единство в неговото православно и славянско измерение. И връчването на премията на Фонда на единството на православните народи на патриарх Неофит ще покаже този видим знак на свидетелството на единството ни, както и целите и задачи, разбира се, на православното бъдеще на континента ни.

Във вторник двамата предстоятели ще отслужат света божествена литургия в Покровския манастир, след което ще отслужат и молебен за новия светия, който и двете църкви обявиха – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. В края на богослужението патриарх Неофит ще подари на патриарх Кирил икона на светеца.

На церемонията по връчването на премията на Международния обществен фонд „Единство на православните народи“ ще присъстват досегашни лауреати на премията, представители на руската Дума и Съвета на федерациите, представители на президента и премиера, които са лауреати на премията за предишни години, изтъкнати политици, културни дейци и общественици от различни православни страни, между които и бившият президент на България Георги Първанов, бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски и заместник-председателят на АБВ Румен Петков както и Светлана Шаренкова, която е председател на Форум „България – Русия“.