Патриарх Неофит заминава в Москва

Българският патриарх Неофит и водена от него църковна делегация заминава на посещение при руския патриарх Кирил

Източник: пресслужбата на Светия Синод на БПЦ

В Москва Негово светейшество ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и на именния ден на руския патриарх Кирил. Неофит ще оглави заедно със своя домакин празничната Литургия на 24 май в храма „Христос Спасител“ в Москва.

Главата на Българската православна църква ще участва и в светата литургия в Санкт Петербург на 29 май за Възнесение Господне – празникът на старата руска столица.

Най-опитният митрополит в църковната ни делегация – Дометиан, каза: При посещението в Санкт Петербург, в Петропавловската крепост е гроба на Царя Освободител, където за пръв път предстоятел на Българска православна църква в лицето на Негово Светейшество Неофит и съпровождащата го делегация от български архиереи, придружавани от архиереи от Московската патриаршия ще отслужат съвместна панихида за упокоение на Царя Освободител Александър Николаевич, когото Българската православна църква споменава при всяка литургия.

Патриарсите Неофит и Кирил се очаква да обсъдят въпросите свързани с организирането на бъдещия Всеправославен събор през 2016 година.

Патриарх Неофит ще гласува на евроизборите в секцията, в българското посолство в Москва, след което ще се срещне със сънародниците ни в българското подворие в руската столица.