Патриарх Кирил ще присъства на тържествата по случай 140 години от Руско-турската война 1877-1878

Патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил ще посети България в началото на март. Това е заявила в сряда официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„За участие в основните тържества (по случай 140 години от Освобождението на България от османско робство през Руско-турската война от 1877-1878 г.) се планира посещение в България на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Подготвя се програмата на неговата визита.“ – отбелязала Захарова.

Според нея, в Русия и България „като цяло, активно се осъществяват контакти по линията на парламентите, църквите и различните ведомства“. „Плодотворно се развива сътрудничеството на регионално равнище, има напредък в търговските и икономическите отношения“, – добавила дипломатът.

Празничните събития, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България, продължават от 2017 г., тяхната кулминация е на 3 март – деня на подписването на мирния договор в Сан Стефано, който върнал страната на политическата карта на света, окончателно освобождавайки я от турско робство.

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/V-nachale-marta-gotovitsya-vizit-patriarha-Kirilla-v-Bolgariyu-46970