Патриарх Кирил ще почете паметта на жертвите от Чернобил

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще посети на 26 април, в деня на 30-годишнината от аварията в атомната централа в Чернобил, мемориала в памет на жертвите от катастрофата в Поклонската гора в Москва, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Църквата се моли за всички пострадали и за тези герои, които с цената на живота и здравето си, защитиха милиони хора от разпространилата се смъртоносна опасност“, каза Александър Волков, прессекретар на руския патриарх.

През 2011 г., в деня на 25-годишнината от Чернобилската авария,патриарх Кирил отслужи панихида в Киев за жертвите на катастрофата, като поименно спомена загиналите пожарникари, спасители, военни и отслужи молебен в храма на Чернобил. Тогава мястото беше посетено за първи път от представител на Руската православна църква.

Ежегодно на 26 април в Русия отбелязват Деня на участниците в ликвидацията на последиците от радиационната авария и в памет на жертвите на тази катастрофа.

Днес се навършват 30 години от деня на Чернобилската авария, когато повече от 600 души от персонала на площадката на атомната електроцентрала бяха сериозно облъчени. От тях 28 души починаха от лъчева болест в следващите няколко месеца, а 143 бяха сериозно облъчени.