Патриарх Кирил ще посети България за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев

Руският патриарх Кирил ще посети България за канонизирането на архиепископ Серафим Соболев. През февруари ще се проведе заседание на Светия синод на Руската православна църква, на което се очаква да бъде взето решение за обявяването на архиепископ Серафим Соболев за светия. Архиепископ Серафим дълги години обгрижва енорията на задграничната руска църква в София в храма „Св. Николай“, обяви ръководителят на външния отдел на РПЦ митрополит Иларион, който е смятан за своеобразен външен министър на Московската патриаршия и активен неин висш духовник.

Според него главата на Българската православна църква патриарх Неофит вече е изпратил писмо с покана, в което се отбелязва, че актът на канонизиране и обявяване за светец на архиепископ Серафим Соболев се очаква от цялата ни Църква и вярващите, защото той се е превърнал в обект на всенародна почит.

Друг акцент от програмата на руския патриарх е участието му в тържественото отбелязване на 1000 годишнината от руското монашеско присъствие в Света гора. За тази цел Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще посети и Гърция. Тържества за тази годишнина са предвиждат и в Русия.

Главата на Руската патриаршия ще участва във Всеправославния събор в Цариград, за който вече се чуват резервирани гласове в руския висш църковен клир, че едва ли този дългоочакван събор на православния свят ще донесе необходимото за разрешаването на споровете и проблемите, натрупани с времето.

Сред любопитните акценти от програмата на посещения на руския патриарх Кирил през 2016 г. е визитата му в Куба, където ще бъде приет от Фидел Кастро. Бившия кубински лидер бе първия чуждестранен тогава държавен глава, които прие новоизбрания руски патриарх Кирил, след интронизирането му на 1 февруари 2009 година.