Патриарх Кирил: „Цветните революции“ не носят обещаната свобода

Революциите, в това число и „цветните“, се извършват в името на свободата, но никога не са я постигали, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил след литургията в Богоявленския катедрален събор в Нови Уренгой.

Патриарх Кирил тази седмица ще извърши пасторална визита в отдалечените епархии в Крайния Север и Сибир. Богоявленският събор е разположен в южния район на газовата столица.

„Сега през цялото време говорят за свободата. Заради нея са се извършвали революции, и „цветни“, и кървави. Ние самите извършихме революция, изоставяйки страната за десетилетия. Сега се случва същото, казват ни – „вие трябва да бъдете свободни“, и причисляват свободата в съответствие с идеологическите си цели. Но такава „свобода“ никога няма да донесе свобода“, заяви патриархът.

По думите му, „искат да ни освободят от едно, за да ни заробят с друго“. „Ние трябва да направим всичко, за да не съблазнява никой нашия народ с граждански конфликти заради блага“, заяви руският патриарх.

Той подчерта, че една страна може да стане свободна, като изгради цивилизация на духа.

„Цветните революции“ са общо название на процесите на смяна на властта, като „революцията на розите“ в Грузия, „революцията на лалетата“ в Киргизстан, „оранжевата“ в Украйна, „жасминовата“ в Тунис и „лотосовата“ в Египет. Започвайки като мирни протести, „цветните революции“ обикновено преминават в твърди конфронтации, излизащи извън правните рамки. Експертите смятат, че „цветните революции“ се провеждат с пряката подкрепа от западните страни, най-вече САЩ, а новите власти се превръщат в проводници на западните интереси. В тази връзка възниква понятието „износ на цветни революции“, когато чрез подкрепата на опозиционните движения западните страни се опитват да оказват влияние върху вътрешната политика на други държави.