Патриарх Кирил се помоли за мира в Украйна в Деня на Покръстването на Русия

По повод честването на 1026-тата годишнина от Деня на Покръстването на Русия Московският патриарх и на цяла Русия Кирил извърши Божествена литургия в храма Христос Спасител и отправи молитва за мира в Украйна, съобщи РИА Новости.

Бе извършена и упокойна молитва за починалия на 5 юли предстоятел на Украинската православна църква митрополит Владимир.

Тази година бе прекъсната традицията от 2008 г., според която богослужението се извършва в Киев. Тогава Архиерейският събор на руската православна църква постанови на 28 юли да се извършва богослужение по устава на велик празник и се обърна към ръководството на Русия, Украйна и Беларус с предложение този ден да бъде включен в Деня на почит на св. Княз Владимир. В Украйна тази дата е национален празник.

В украинската столица празникът премина в тържествено-скръбна обстановка, заради наскоро починалия митрополит Владимир, във връзка с което официална делегация от Москва на тържествата не бе поканена.

В началото на юли стана ясно, че заради напрегнатата ситуация в руско-украинските отношения, пратриарх Кирил няма да посети Киев за Деня на Покръстването на Русия.

От информационния отдел на РПЦ  изразиха надежда, че общото духовно пространство на „руския свят“ няма да бъде разрушено.