Патриарх Кирил призова вярващите да се молят за пълното прекратяване на враждата в Украйна

Към молитва за скорошното пълно прекратяване на враждата в Украйна, както и християните в други страни, страдащи от въоръжени конфликти, призова Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в Рождественското си послание. По традиция то бе разпространено в сряда, на Бъдни вечер, предаде ТАСС.

„Призовавам всички чада на многонационалната Руска православна църква да се молят особено за скорошно пълно прекратяване на враждата в Украйна, за изцеление на раните, както телесни, така и духовни, нанесени на хората от войната“, се казва в посланието на патриарх Кирил.

„И в храма, и у дома ще молим Бог искрено за това; ще се молим и за онези християни, които живеят извън пределите на нашата страна и страдат от въоръжени конфликти“.

Патриархът изрази увереност, че „братоубийственото противопоставяне, възникнало в Украйна, не бива да разделя чадата на църквата и да сеят ненавист в сърцата им“. „Истинският християнин не може да ненавижда нито ближните, нито далечните“, отбеляза той, припомняйки библейската мъдрост „обичайте враговете си“. „Нека тези думи на Спасителя да ни ръководят в живота и нека злобата и неприязънта към другите никога да не намери място в душите ни“, пожела патриархът в навечерието на Рождество.