Патриарх Кирил предложи абортите в Русия да са само платени

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил предложи абортите в Русия да се извършват единствено платено. Голяма част от руските граждани са против това, абортите да се извършват в рамките на системата за задължително медицинско застраховане за сметка на данъците, заяви патриархът,говорейки за първи път от трибуната на руския парламент.

„Предлагам морално оправданите операции за изкуствено прекъсване на  бременността да бъдат изключени от системата на задължителното медицинско застраховане, която се поддържа за сметка на данъкоплатците, в това число и тези, които категорично са против абортите”, каза патриархът. Той предложи в случай, че жената приеме решение да прекъсне бременността си, да се „обърне към професионалисти, цената на услугите, при когото не трябва да бъде по-висока от тази на работниците”

„И проблемът се решава, – каза патриархът. – Ако успеем да съкратим двойно броя на абортите, това би било мощен и устойчив демографски ръст”. Той подчерта, че „опозиционерите по отношение на това предложение нямат нито един аргумент”. Патриархът е сигурен, че подобен новаторски подход няма да доведе до увеличаване на „абортите на черно”.

Освен това предложение, патриархът счита за необходимо приемането цял комплекс от мерки в тази област. Според него те „трябва да включват помощ за семействата за разрешаване на жилищни проблеми, материална подкрепа на многодетните семейства, въвеждане в работа на системата за здравеопазване на етични норми, които да накарат лекарите да се грижат за живота на заченатото дете”.

Патриарх Кирил предлага също бездетните семейства, които искат да имат дете, да се обръщат не към услугите на сурогатни майки, а да осиновяват деца.

„Голямо безпокойство предизвикват и някои репродуктивни технологии, които се намесват в Божия замисъл за човека, разрушават човешкото достойнство и ценностите на човешките отношения. Така, нравственото съзнание не може да се примири с разрешението на ниво закон на така нареченото сурогатно майчинство, превръщащо децата и жените в предмет на търговска сделка”, каза патриарх Кирил.

Той допълни, че сурогатното майчинство извращава „самото понятие за майка, тайната на семейните отношения и тяхната святост”. Според патриарха изход за бездетните семейства в този случай може да бъде осиновяването на сираче.