Патриарх Кирил поздрави руските космонавти на МКС по случай Рождество

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил се свърза по телефона с борда на Международната космическа станция и поздрави екипажа по случай Рождество Христово, предаде ТАСС.

„Днес е голям и светъл ден – на практика целият ни народ празнува, много хора са в храмовете. Хора със светли лица се молят за своите близки, за страната си и разбира се, за нашите забележителни космонавти“, каза патриархът.

Предстоятелят на Руската православна църква се свърза по телефона с руснаците Александър Самокутяев, Антон Шкаплеров и Елена Серова, като предаде поздрави и на останалите членове от екипажа на МКС – Бари Уилмър, Тери Вьорст и Саманта Кристофорети.

Патриарх Кирил отбеляза, че „екипажът на МКС в небето носи важен принос за благото на Отечеството ни“. „Мисля, че никой не е безразличен към реалния подвиг, който вие извършвате“, добави той.

Космонавтите разказаха, че са гледали богослужението по случай Рождество, което патриархът извърши в храм „Христос Спасител“ и припомниха, че при трудната им работа в МКС винаги носят със себе си икона. „Това, че иконата се намира на борда на станцията в руския й сектор е изключително символично, – отбеляза патриархът. – Нашият народ, преминавайки през труден исторически път, днес се връща към Бога, вярата укрепва, а това означава, че укрепва и способността за извършване на героични действия“.

Патриархът изрази възхищението си от това, че в орбита работят не само мъже, но и жени. „Вие сте пример за мъжете и жените, – каза той, обръщайки се към бордовия инженер Елена Серова. – Млада, красива и енергична руска жена в орбита“.

Един от членовете на екипажа, руснакът Антон Шкаплеров, съобщи на патриарха, че е жител на Севастопол. В отговор предстоятелят на РПЦ отбеляза, че „това е свято място, откъдето е започнало християнството на нашата земя, затова е забележително, че вие сте родом от там и сте свързани с това героично място“.

Разговорът на патриарха с екипажа на МКС продължил дълго – около 12 минути. Традицията за общуването им е дългогодишна, а нейни инициатори са били космонавтите. Патриарх Кирил изрази желание да се срещне с руските космонавти като се върнат на Земята.