Патриарх Кирил нарече злодейски убийствата на монахинята и свещеника в Киев

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изрази съболезнованията си във връзка с гибелта на настоятеля на храма „Св. Татяна“ в Киев – свещеника Роман Николаев и на монахиня Алевтина от Флоровския манастир „Възнесение Господне“ в украинската столица.

„Особена загриженост предизвиква фактът, че злодейските убийства на свещеника и монахинята са извършени по време, когато продължава превземането на храмове на Украинската православна църква, а в общественото пространство звучат лъжливи обвинения и заплахи по адрес на нейните свещенослужители, монаси и миряни“, се казва в съболезнованията на патриарха към Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, предаде пресслужбата на патриаршията.

Предстоятелят на Руската църква изрази надежда, че органите на реда ще проведат „обективно и подробно разследване на извършените престъпления, а виновните за тях ще бъдат открити и привлечени към отговорност“.

Патриархът се моли за покой на починалите, за укрепването на Украинската православна църква, както и за опазването от злото на тези, които са избрали живот, посветен на Бога.

Както съобщиха по-рано пред „Интерфакс-Религия“ от Съюза на православните братства в Украйна, 62-годишната монахиня Алевтина от Флоровския женски манастир „Възнесение Господне“ е била открита убита в сряда.  На същия ден сутринта от получените преди няколко дни огнестрелни рани от неизвестни нападатели почина и 40-годишният свещеник Роман Николаев.