Патриарх Кирил: Европа се отказва от християнската си идентичност

Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил пристигна с 2-дневна официална визита в Белград. По време на връчването на дипломата му за почетен доктор на науките в Белградския университет, главата на Руската Православна Църква отбеляза, че узаконяването на греха води до дехристиянизирането на европейското общество, предаде Патриархия.ру.

«Днес, процесът на секуларизацията, отрицанието на абсолютната истина, отстраняването на самото понятие за грях от обществения живот и съзнанието, достига невиждани размери. Ние сме принудени с дълбоко съжаление да констатираме свършен факт – много от европейските страни се отказват от своята християнска идентичност. Този отказ се проявява в това число и в укрепването на законодателното ниво на такива норми в обществения живот, като – признаването на еднополовите бракове за равносилни на бракове между мъж и жена, както и права за осиновяване на деца от еднополови двойки, а също легализирането на евтаназията, правото на жените да се разпореждат с тялото и плода в утробата си, така, както те пожелаят, а също и много други подобни права», подчерта Патриарх Кирил.

Той отбеляза, че макар всичко това да се случва не по волята на европейците (свидетелство за което са, например, протестите във Франция), отказът от библейските норми, е станал възможен заради «изграждането на човешките права и свободи в идеала на абсолютната ценност».

«Ако моралът става относителен, тогава свободата става слободия. Свободата не може да се разглежда изолирано от отговорността на човека пред Бога, другите хора и самия себе си. Също така, и правата не могат да съществуват без отговорности, включително и моралните», добави руският патриарх.

Това, което се случва днес в редица страни в Западна Европа, Патриарх Кирил нарече преднамерен «демонтаж на християнския фундамент на европейската цивилизация» и «триумфално шествие на секуларна идеология».