Патриарх Кирил: Възраждането на православието в Русия означава много за целия свят

Противно на аргументите на скептиците, руският народ не изгуби вярата си, възраждането на която се превърна в значимо събитие не само за Русия, но и за целия свят. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил.

Тази година Руската православна църква (РПЦ) отбелязва 25-тата годишнина от пренасянето в Дивеево на мощите на преподобния Серафим Саровски, който е един от най-известните православни светци в Русия. По случай тържествата патриарх Кирил оглави празнично богослужение в Свето-Троицки Серафимо-Дивеевски манастир.

„Нашият народ не е изгубил вярата си. И независимо от огромните съблазни, изкушения, пропагандата на греха и покварата, той се устремява към възкръсналия Христа. И ние вярваме, че това обръщане на руския народ към Бога има огромно значение не само за Русия, но и за целия свят“, каза патриархът след богослужението.

По думите му, такова обръщане на руснаците към Бога се е случило включително и благодарение на молитвите на преподобния Серафим Саровски. С получаването на мощите му, както отбеляза патриархът, е започнало възраждането на православната вяра.