Патриарх Кирил връчи премиите на Международния фонд за единство на православните народи

На 20 февруари в храма Христос Спасител Предстоятелят на Руската православна църква, Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил, за пореден път връчи премиите на Международния фонд за единство на православните народи.

Тази година лауреати на престижната награда станаха Александрийският Патриарх Йоан Десети, кмета на Рига Нил Ушаков и председателя на Имперското православно палестинско общество Сергей Владимирович Степашин.

Преди началото на церемонията Святейшия Патриарх побеседва с носителите на тазгодишната награда и с други участници в церемонията, като отбеляза големите заслуги на всеки един от тях за единството на православните народи, за утвърждаване на православните ценности в все по-глобализиращият се свят, както и заслугите им в посока подобряване на взаимодействието между Православната църква и държавните структури.

Наградите се връчват за петнадесета поредна година и се утвърдиха като авторитетна институция в целия православен свят. Носители на наградата от българска страна са блаженопочившия Патриарх Максим и Президента Георги Първанов./Патриархия.ру.