Паси, спаси българските, не чуждите интереси

Преди 14 години написах във вестник „Стандарт“ коментар, озаглавен „Математикът Паси трупа шестици по дипломация“. Конкретният повод бе, че макар и само на няколко месеца външен министър, той проби в Либия, приет бе от Кадафи и се оказа първият ни държавник, разговарял с него за медиците ни.

Днес ми идва да напиша, че бившият министър Паси пак трупа шестици, но този път по проамериканска задръстеност и антибългарска логика. Конкретният повод са бръщолевенията му за Русия, базите и терора, изречени преди дни Дарик радио.

Някои ще кажат, че написаното навремето за Паси е чиста проба фойерверк, каквито самият той обича да хвърля в публичното пространство. Може и така да е, но да припомня все пак, че още през първата година от своя мандат той посети държави, които десните ни правителства преди това бяха сатанизирали и отношенията с тях бяха захвърлили на боклука – Либия, Иран и Русия. В определена степен това си беше размразяване на отношенията с тези държави.

Що се отнася до срещата с Кадафи, то от тогавашните информации останах с впечатлението, че Паси не просто му е говорил за отношенията ни с НАТО и ЕС, а и явно му е казвал между редовете, че те стоят зад България по казуса с медиците и страната ни не е сама. И нищо чудно Кадафи да е схванал, че няма да може да се разправи с тях, както е правил с вътрешните си противници. Останах и с впечатлението, че българската външна политика преминава към така необходимото към онзи момент интернационализиране на казуса. (Нещо, за което отпреди това настояваше, а и работеше адвокатът Владимир Шейтанов). Знаем също, че именно интернационализирането на случая се превърна в най-важния политически фактор за благоприятни развой на либийското дело (доколкото то беше и политическо).

Така или иначе в коментара сложих черешката, че външният ни министър може да бъде прекръстен на Соломон Спаси заради усилията му по спасяването на медиците, макар че то се случи след цели 5 години.

Сега обаче виждам как този човек се напъва да вкара страната ни в външна политика, която е изцяло външна на българските интереси. И си мисля, че страната ни ще бъде принудена да се спаси от Паси. Вижте само каква гениална (в кавички) формула е извела неговата геополитическа математика, според която Западът и България допускали две големи грешки: „Първата голяма грешка е, че ние не уважаваме достатъчно Русия, а втората голяма грешка е, че ние не се въоръжаваме достатъчно срещу Русия. Имаме нужда от много по-спокойна риторика спрямо Русия…И второ, имаме нужда от много повече въоръжения, които да бъдат поставени на границата с Русия. България е тази граница“. И предлага американски и натовски морски бази у нас, за да станем точно такава граница срещу Русия.

Това лице явно страда от раздвоение на личността. Хем иска да уважава достатъчно Русия, хем и да държи насочен пистолет срещу нея. И да гръмне срещу нея – ей така, от пълен обем уважение.

Страда и от историческо невежество. Очевидно не знае, че колкото пъти сме се строявали до враговете на Русия, толкова пъти ни се е стоварвала национална катастрофа. Към още една катастрофа ли ни тика антлантическият математик?

Ама не е само това. Лицето се напъва да ни вкара в групичката евродържави, за които русофобията е не толкова отношение и позиция, колкото клинично състояние. В момента тези държави са баш на границата с Русия (за разлика от България) – това са трите балтийски държави и Полша зад тях. Те се напъват САЩ и НАТО трупат в тях въоръжения заради руската уж заплаха. Само че всички на Запад без разстройство на мисълта знаят, че такава заплаха е измислица от геоматематиката на хора като Паси. Путин не е малоумник, за да заплаши, камо ли и да се нахвърли срещу 28-те страни от НАТО. Но в Литва, Латвия, Естония и Полша има самодейци във властта и политиката, които рипват – а-а, не се знае, я вижте какво стана с Украйна. Те обаче виждат опасност, където я няма, и заради друга фобия. Литва, Латвия и Естония бяха като пеперудки в геополитиката и (така бяха симпатични), ама се напъват да мутират като ястреби. На тамошните самодейци очевидно не им стига акъла, че средата не е благоприятна за мутация към пернатите хишници. Вижте какво написа тези дни на страницата си във Фейсбук австрийският външен министър Себастиан Курц: „Европа може да живее в мир и безопасност само заедно с Русия“. Така впрочем мислят повечете страни от ЕС и НАТО. И не случайно вече се работи в ЕС за отхвърляне на антируските санкции. Освен това Европа е застрашена от ислямистки терор, от мигрантска криза, от икономическа криза, от британското напускане. На този фон руската заплаха е все едно да изкараш посмърчането като симптом за рак на простатата.

Така или иначе уравнението на бившия ни външен министър е извело България в групичката гранични държави с диагноза русофобия. Изчисленията на лицето са установили, че това заболяване ще е здравословно за цивилизационния ход на страната ни.

Сега си представете, че държите в ръце карта с лика на 29-годишния разкрепостен от догми Курц и на 59-годишния закостенял от конфронтация нашенски геоматематик. С коя ще продължите играта? С картата на Паси ли България ще се спаси?

И понеже стана дума за Украйна, няколко думи и за нея. Всички знаем, че Русия се намеси там, защото бе настъпена болезнено и провокирана от тези, които сега я обвиняват, че е заплаха – това също се признава от непредубедените и обективни люде на Запад. Пък и не видяхме съпротива на кримското населението срещу „агресията“ на Русия – напротив имаше гласуване за присъединяване към нея. С вота си това население извърши акт на самоопределение. В това ли право Паси, САЩ и Западът виждат заплаха?

Що се отнася пък до тероризма, математикът явно се опитва да сглоби уравнение със сгрешени числа. От една страна казва, че колкото повече военни бази имаме, толкова по-малка ще е вероятността да станем мишена на терористите. То е ясно какви според него повече бази трябва да имаме – американски. От друга страна обаче казва следното: „Терористите предпочитат да нападат метро, детска градина, болница, улица, спирка, мол – там, където са събрани много невинни и незащитени хора. Терористите са страхливци, те не нападат военни съоръжения, те не нападат военни бази“. Да го попитаме тогава защо са му базите? Там ли ще вкарва хората от метрото и моловете, за да ги спаси от атентати?

В крайна сметка войната срещу тероризма не е конвенционална – това правило в геополитиката е като просто аритметично действие. Тя се води успешно не от бази, а с шпионаж, агентура, просведяване, подслушване. И с нови технологии. В този смисъл ето му на Паси една успешна формула срещу терора, макар и неприложена поради антируската вкаменелост на ума на част от управляващите на Запад. Формулата се нарича STANDEX – съвместен проект на НАТО и Русия за дистанционно откриване на експлозиви в места със струпване на хора – по летища, метростанции, гари, молове, площади и прочее. Според източник, запознат с разработката, STANDEX би могъл да предотврати атентата в Брюксел на 22 март. След лабораторното разработване антибомбеният скенер бил успешно изпробван в парижкото метро на 30 октомври 2013 года – и е демонстрирал висока ефективност. Промишленото му производство било планирано за началото на есетна на 2015 година, а един от първите му образци е трябвало да бъде сложен в края на 2015 и началото на 2016 година точно на летището в Брюксел, до който е щаб-квартирата на НАТО. То ежеднвено се използва от чиновници, дипломати и военни на алианса. „Тази система би позволила скрито да се идентифицират брюкселските терористи веднага с появата им на терминала“, споделил източникът пред ТАСС.

Само че това не е станало, защото през пролетта на 2014 година НАТО замрази цялото сътрудничество с Русия заради украинската криза и STANDEX съответно бил спрян.

Ако Паси иска да спаси сигурността на европейците, да се качи на трабантчето и право в НАТО, за да поиска възобновяваване на проекта – и на връзките с Русия. Пък и да уреди за страната си няколко STANDEX-а, а не американски бази.

Автор: Юри Михалков, Поглед инфо