ПАСЕ съжалява, че Русия не взима участие в лятната сесия

През април ПАСЕ лиши руската делегация от право на глас, заради ситуацията около Украйна и Крим, както и от правото да взима участие в работата на ръководните органи на Асамблеята и от възможността за работа в групата на наблюдателите на изборите, съобщи РИА Новости.

Главата на ПАСЕ Ан Брашър съжалява, че руската делегация не взима участие в лятната сесия, в рамките на която ще се проведе дискусията по кризата в Украйна.

Напомняме, че след като ПАСЕ лиши руската делегация от права, членовете й заявиха, че при такива неравностойни условия няма да взимат участие в лятната сесия. По-рано Москва официално уведоми ПАСЕ за прекратяване на сътрудничеството и за отказа от участието си в лятната сесия, която започна в понеделник на 23 юни в Страсбург.

Брашър отбеляза, че „парламентарната платформа е била създадена именно за това, да се обменят мнения“.
„Аз настоявах руската делегация да пристигне, но те взеха решение в Държавната Дума да не идват, което намирам за тъжно“, каза пред РИА Новости тя.

По думите на Брашър, предстоящото обсъждане на политическите и хуманитарните аспекти по ситуацията в Украйна са крайно важни.

„За да се занимаем с тази криза е необходимо преди всичко да се обърне внимание на хуманитарния аспект“, каза тя, като подчерта, че от ситуацията, в която в момента се намира Украйна, страда преди всичко мирното население и трябва да се потърси начин за неговата защита.