Партията на регионите напусна Върховната рада в знак на протест срещу операциите в Югоизточна Украйна

Партията на регионите напусна в пълен състав залата на Върховната рада по време на парламентарно заседание, заради продължаващата в страната силова операция, съобщи РИА Новости.

„Докато операцията в страната продължава и загиват украински граждани, Партията на регионите няма да работи в заседателната зала“, заяви лидерът на партията Александър Ефремов.

„В продължение на много години от дясната страна на заседателната зала аз чувах едно: че най-важното за нас в държавата са човекът и неговите права. Днес в Източна Украйна убиват хора… Ние призовавахме да бъде прекратена антитерористичната операция, но вие се престорихте, че нищо не се случва“, заяви лидерът на Партията на регионите, като се обърна към говорителя на парламента Александър Турчинов, избран от партия „Баткивщина“.

Ефремов допълни, че да се работи в подобна обстановка би било „върха на лицемерието“, след което напуснаха заседателната зала всички представители на партията.

След смяната на властта в Киев много от депутатите от Партията на регионите напуснаха страната или партията. На официалния сайт на украинския парламент се съобщава, че в състава на Партията на регионите влизат 103 депутати.