Парламентът на Крим забрани партиите „Свобода” и „Десен сектор”

Парламентът на Крим забрани партиите „Свобода” и „Десен сектор”, както и дейността на организациите, които влизат в състава на „Десни сектор”, а именно „Тризъб”, както и „Патриот на Украйна”, „Карпатски бой”, „Братство” на Дмитрий Корчински и други подобни групировки, съобщи РИА Новости.

Върховният съвет на Крим забрани разпространението и действията на територията на полуострова, на националистическата партия „Свобода” и групировките „Десни сектор”, членовете на който активно са взимали активно участие в безредиците в Киев, съобщи прес-центърът на кримския парламент. По данните на прес-службата, съответното решение е било взето на заседанието на Върховния съвет на 11 март. Парламентът в Крим смята, че тези структури носят заплаха за живота и сигурността на жителите на региона.

„Властите на Автономна Република Крим взимат всички мерки да не бъдат допуснати на територията на полуострова всякакви екстремистки партии и организации”, гласи в обяснителната разписка към проекта за постановление.

Върховният съвет на Крим нареди на службите за сигурност на регионите да провеждат цялата необходима работа по идентифицирането и изправянето пред правосъдието на виновниците в подбуждането на етническа омраза и насилието, а Министерството на правосъдието бе призовано, да не регистрира политически партии и обществени организации с профашистки и неонацистки характер.