Париж обвини Киев, че не спазва Минските споразумения

Париж счита, че Киев не изпълнява напълно задълженията по политическото регулиране на конфликта в Източна Украйна, предава ТАСС, позовавайки се на публикация във френското издание Le Monde.

„Президентът на Украйна Петро Порошенко не успя да прокара  закон, който да гарантира организирането на местни избори в източната част на страната и децентрализацията. Киев постави такива условия, които не бяха предвидени в споразумението от Минск,“ коментирал източник на френската медия от обкръжението на президента Франсоа Оланд.

Упреците на Франция към Киев, се посочва в статията, са заради приетото на 17 март от Върховната Рада постановление, според което териториите под контрола на опълченците могат да получат автономия само след провеждане на местни избори и извеждане на незаконните въоръжени групи.

„Промяната в календара на събитията потенциално отслабва процеса, който и така се осъществява бавно, отчитайки че украинската страна иска гаранции „за политическия плурализъм в региона и присъствие на украински медии“, се посочва още в публикацията.

„Това напомня диалог на глухи,“ посочва още авторът на статията. – „ Киев се отказва от сериозни промени, които биха позволили не само да установи пълна автономия на регионите под контрола на опълченците, но и да предоставят на последните право да на контрол върху решенията на центъра,“ се отбелязва още в публикацията./bgonair