Панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война бе отслужена на Братската могила в местността „Паметниците“ край Свищов

Панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война бе отслужена на Братската могила в местността „Паметниците“ край Свищов, предаде репортер на Радио „Фокус“

Службата бе водена от архиерейския наместник на Свищов Руслан Личев. Първи български хор „Янко Мустанов“ поздрави събралите се гости с изпълнението на „С кръв и дим“ и „Ботев марш“. Стихотворение изпълни Николай Пенчев, ученик в СУ „Цветан Радославов“. След това официалните лица, гражданите и гостите на града поднесоха венци и цветя в памет на загиналите войни в Руско-турската война (1877-1878 г.). Церемонията се ръководеше от Националната гвардейска част.

Сред официалните гости е Анатолий Макаров, посланик на Русия в България. Присъстваха и кметът на Свищов Генчо Генчев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, народни представители, общински съветници, общественици и хиляди граждани. Програмата ще приключи с Тържествена заря-проверка по повод 140 години от Освобождението на Свищов от 21.00 часа на площад „Алеко“ пред сградата на Община Свищов. На нея ще присъства и президентът на Република България ген. Румен Радев. По време на честванията всички официални гости ще получат юбилеен плакет, подготвен от Общината, а участниците в програмата ще бъдат наградени със специални значки. Общо 140 знамена красят Свищов по повод 140-годишнината от Освобождението на града. Освен по централните улици, част от трибагрениците са разположени и в историческата местност Паметниците, която е пряко свързана със събитията от 1877 година.

През настоящата 2017 година Свищов отбелязва още няколко кръгли годишнини. Това са 140 години от основаването на Първото градско общинско управление у нас. Навършват се и 40 години от създаване на Музея „Преминаване на руската армия“, който се намира в местността „Паметниците“. През 2017 се отбелязват и 150-години от освещаването на църквата „Св. Троица“. Това е емблематична сграда, паметник на културата от национално значение, построена от майстор Колю Фичето.