Паганини с тромпет открива сезона на Софийска филхармония

„Паганини с тромпет“, както наричат световно известния тромпетист Сергей Накаряков,  гост – изпълнител при откриване на новия концертен сезон на Софийска филхармония – 2 октомври от 19.00 часа в зала „ България“.

Под виртуозната палка на маестро Мартин Пантелеев  и с участието на пианистката от Белгия Мария Меерович, мецосопраното Дени Ху,  Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, ще имате възможност да се насладите на отбрани произведения  от Дмитрий Шостакович – Концерт за пиано , тромпет и струнен оркестър  до минор оп.35, Пьотр Илич Чайковски – Вариации “Рококо” ( транскрипция за тромпет и оркестър от Сергей  Накаряков), Сергей Прокофиев – Кантата “Александър Невски”.

Print

Сергей Накаряков -роден в Горки през 1977 г. Започва да свири на пиано, когато е бил на шест години, но се пренасочва към тръбата, след травма на гръбначния стълб през 1986 г.

Баща му мечтае той да свири на тромпет от дете, затова насочва сина си към този инструмент, а и самият той води заниманията му. През 1989 г. Накаряков участва в международния фестивал за класическа музика „Златната ябълка” и изпълнението му на „Венециански карнавал” от Арбан е излъчено по телевизията. Така се стига до среща с Владимир Спиваков. Тогава Сергей е едва на 12 г. „Той ми подари хубав, скъп инструмент и ме покани да свиря на неговия фестивал в Колмар, Франция.” След това момчето започва да пътува из цяла Русия.

През 1991 заедно с родителите си заминава за Израел, а от 1996 г. живее във Франция. „Старомоден съм, когато избирам репертоара си, особено когато става дума за транскрипции, разказва Накаряков. Обичам Моцарт, Чайковски, Шуман… За жалост, те не са писали пиеси за тромпет и се налага да правя транскрипции. Не виждам нищо лошо в това, защото така обогатявам репертоара си. За това се грижат баща ми и сестра ми Вера. Тя, освен че е много добра пианистка, се грижи и за репертоара ми. Благодарение на нея записах диск с преработени песни на Рахманинов, Шуберт, Лист, Равел, Леонкавало.

Репертоарът му включва не само цялата гама от оригиналната литература за тромпет,но непрекъснато се разширява в по-широки територии, включително и много очарователни транскрипции, докато той търси все нови и нови начини за музикално изразяване. Неговият международен график с турнета включва представления в  целия свят, както с оркестър , така и придружен от сестра си пианистката  Vera Okhotnikova или белгийска пианистка Maria Meerovitch.

МАРИЯ МЕЕРОВИЧ е родена в Санкт Петербург в семействона чуждестранни музиканти.На шест години  Мария започва музикалното си образование. Тя продължава образованието си в Санкт Петербург –ската консерватория с M.Freindling и M.Lebed и по-късно при проф Anatol Ugorski на Римски-Корсаков .
Печели първи награди в няколко международни конкурса и се появява в солови и камерни рецитали в САЩ, Япония, Тайван, Бразилия, Република на Южна Африка, Южна Корея, Израел и Европа.

Нейното изпълнение в ECO Music Cruise 2010 доведе до незабавна повторна покана да свири с Пинкас Цукерман и Барбара Бони през 2011 г. и като солист с Максим Венгеров.
Мария Меерович  се е изявявакато солист с много оркестри по целия свят, включително и ТайванскиНационалния симфоничен оркестър, Фестивален оркестър на Швеция, Английски камерен оркестър, и др

Мецосопраното Джени Ху  завършва Университета за музика и сценичноизкуство във Виена. През 2013 г. се дипломира с отличие. Посещава многократно майсторски класове на Чечилия Бартоли и Силвана Бацони.

Още като студентка (2007), Джени Ху дебютира в ролята на Рамиро отоперата на Моцарт „Мнимата градинарка“ в Шлостеатър Шьонбрун и втеатър Йихай в Шанхай, Китай. През 2012 и 2013 г. участва отново в по-становки на същия театър – в ролята на Полинесо от операта на Хендел„Ариоданте“ и в ролите на Лацули от операта „Звездата“ и на Соркересот операта „Дидона и Еней“ от Пърсел. Джени Ху концертира често икато солистка на кантатно-ораториални творби с оркестъра „CollegiumDorotheum“ и хора „Cantores Suaves“, под диригентството на Луцио Голино. В едни от най-големите катедрали на Виена тя изпълнява мецосопранови и алтови солови партии от оратории, меси и кантати на

Й.С.Бах, от „Стабат матер“ на Перголези, „Маркус-пасион“ от Р. Кайзер и др. През 2011 г. Джени Ху печелиIII награда от Втория международен конкурс за песенни дуа в София, посветен на творчеството на Г.Малер (в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици“) и III награда и специалната награда наKонкурса на Международните майсторски курсове „Виенски музикален семинар“.

 

Билети за концерта на 2 октомври в зала „България“ са в продажба  на касите на Национален институт Софийска филхармония и в мрежата на www.ticketplus.bg