Павел Журавльов:“Руско-български отношения са в етап на ренесанс“

– Как изглежда Русия в очите на света след мондиала?

 – Много чужденци успяха да видят Русия такава, каквато е тя наистина. Не през екрана на телевизора и не чрез нечии разкази, а именно такава, каквато е тя, още повече че страната имаше какво да покаже. Шампионатът беше много интересен, премина в 11 града. Мондиал с такъв обхват и такива възможности досега никога не е имало. И което е най-важното, нямаше нито един инцидент. За световно първенство това е една доста нестандартна ситуация, но Русия успя да осигури и направи едно спортно събитие на световно ниво. Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че паспортът на феновете ще бъде валиден до края на годината като документ, даващ възможност за безвизово пътуване до Русия. Това е голяма възможност за чужденците от целия свят да видят още веднъж Русия до края на годината. Всички казват, че им е харесал не само мондиалът, а и страната-домакин. Така всички стереотипи, които бяха формирани, в това число и на недоброжелателите на Русия, бяха изтрити. Това също е международен успех за Русия.

 – Как изглежда България в очите на Русия? В каква посока трябва да се развиват българо-руските отношения според вас?

 – България винаги е била партньорска страна, винаги е била свързана с тесни духовни връзки с Русия. Тъй като Русия и България са славянски и православни страни, очевидно е, че трябва преди всичко нашите връзки да се развиват в културно-хуманитарната сфера. И, разбира се, втората посока на развитие са икономическите връзки. Имаше време, когато България беше много тясно свързана с Русия и имаше много добри финансови показатели и за двете страни.

 – Вие сте ръководител на „Россотрудничество“ в България. Каква дейност развива агенцията в България?

 – „Россотрудничество“ е агенция, която на държавно ниво отговаря за културно-хуманитарните отношения и връзки. Главно се занимаваме с популяризирането на руския език и руското образование в България. Осигуряваме реализацията на културни и хуманитарни проекти. И, естествено, в нашите задачи влиза да подкрепяме нашите сънародници в България.

 – В началото на годината имаше информация, че 500 руски университета чакат български студенти. Имате ли представа колко български младежи учат в Русия и кои висши учебни заведения предпочитат? Колко излиза на българите обучението в Русия?

 – Това е така. 500 руски университета предлагат на българите да получат образование по 600 специалности. При това записването и самото обучение е безплатно за българските студенти. Това става по държавната програма Russia.Study, която се реализира от 2013 г. И ако квотата за безплатно образование през 2013 г. беше само 50 човека, то за 2018 г. този брой е нараснал на 220 души. Миналата година имаше 208 места, но тъй като имаше много голямо търсене, успяхме да изпратим 236 младежи. Кандидатстването става през портала Russia.Study. Най-много желаещи за обучение има за Руската академия за народно стопанство и държавна служба към Президента на Руската Федерация. Ако говорим за специалности, българските абитуренти избират международни отношения, икономика, мениджъмънт, право и различни аеро-космически специалности. По статистика 600 български студенти учат по Russia.Study в Русия.

 – В България се възвърна интересът към руския език в училищата и частните школи. Каква е причината за това?

 –  Свързано е с това, че светът изисква езикова диверсификация. Не може да се съпоставя – английски вместо руски или руски вместо английски, като отчитаме развиващия се пазар на труда и спецификата му, а също и известните ограничения, които настъпват в Европа заради емигрантските потоци. И именно поради тази причина много хора избират да започнат своето професионално развитие, да го изграждат с руски език, защото той се използва не само в Русия, но и в много други страни, и може да стане основа за кариерно развитие. В крайна сметка не трябва да забравяме, че сме една езикова група и ако внимателно се слушаме, постепенно ще почнем да се разбираме. И може би това също е един от факторите, които карат българите да избират руския език, защото като че ли е по-лесно да се научи в сравнение с други чужди езици.

 – Кои са най-големите икономически проекти, към които Русия има интерес в България? Как оценявате бизнес сътрудничеството между двете страни и какво смятате, че е най-добре да се направи за развитието им?

 – Главната пречка за осъществяване на такива бизнес контакти са санкциите, въведени срещу Русия, които за съжаление България подкрепя. Към днешна дата се реализират най-вече проекти в енергийната сфера. Те касаят доставките на газ, нефт и поддръжката на АЕЦ-а в Козлoдуй. Продължава и сътрудничеството в аеро-космическата сфера. В резултат на тази наша съвместна дейност 5 уреда, направени в България, работят на Международната космическа станция. По принцип между България и Русия има много тесни връзки именно в аеро-космическата сфера, защото вашата страна най-активно участваше и в програмата Интеркосмос. България е 5-ата космическа държава в света още от времето на СССР. Никой няма да забрави първия български космонавт Георги Иванов. Знам също, че има контакти между бизнес структурите на България и Русия, както и в сферата на ИТ технологиите.

Ако се обърнем към миналото, България беше преден пост на селскостопанските продукти, които се доставяха в Русия. Смятам, че нашите отношения са в етап на ренесанс, защото неотдавна се проведоха две срещи на най-високо ниво на президента Румен Радев с Владимир Путин, а след това и с премиера Бойко Борисов. На тези срещи се обсъждаха не само политически въпроси, но и такива за икономическо сътрудничество. За това смятам, че имаме повод за оптимизъм.

 – Санкциите ли са основният проблем за развитието на отношенията между България и Русия?

 – Това е естествено ограничение, което трябва да приемем, че е даденост и да го отчитаме. Санкциите във всеки случай не дават динамично да се развиват отношенията. И така или иначе са пречка. Впрочем по моя информация редица българо-руски предприятия са започнали бизнес в Русия и, както виждате, бизнес отношенията продължават да вървят напред.

 – Можем ли да очакваме скоро визита на руския президент Владимир Путин в България? Кога това ще стане възможно?

 – Както знаете, такива предложения са направени на най-високо ниво. Надяваме се, че тази визита ще се състои. Но както разбирате, трябва да бъде свършена съответната работа по подготовката на визитата – както от българска, така и от руска страна.

 – В разгара на летния сезон има ли интерес от руските туристи към България? Само визите ли са причина руснаците да избягват страната ни като туристическа дестинация?

– Много руски туристи избират България като дестинация за почивка. И визите не са чак такъв проблем, защото доста лесно се получават. Това става от 4 дни до седмица. Ако го направите по-рано, а не през лятото може да избегнете и опашките. При това много руснаци имат шенгенски визи и те им дават право да влизат в България без специална виза за вашата страна. По отношение на детския отдих за Русия България е на първо място. Повечето руснаци се стремят към черноморското крайбрежие. Но защото познавам страната ви, знам, че има много възможности за развитие на екотуризма в България. И много опции за развитие има балнеоложкият туризъм, защото имате много минерални извори, което е търсено от руските туристи. Може да се развива и културно-историческият туризъм, защото тук има много прекрасни места и исторически паметници.

 – Вие ръководите Руския културно-информационен център. Каква дейност развива той сега и какви нови събития планирате?

 – В  света е един от най-големите руски културно-информационни центрове. Имаме отлична база, която ни позволява да развиваме различни дейности. Имаме прекрасно кино и концертни зали, библиотека. Във фоайето правим изложби. Мраморната зала ползваме като концертна зала, защото има прекрасна акустика. Обикновено работим по няколко проекта. На наша сцена се реализира проекта – Открита арт сцена на Шипка. Поставихме си задача да върнем на площадката на центъра репертоарния театър. И много успешно го реализираме и на месец имаме от 10 до 18 постановки. При това не само руски, а много различни театри, включително български играят тук. Ние отдаваме приоритет на спектаклите на руски език, на постановки по произведения на руски автори и уникални постановки. Към днешна дата 15 регионални театъра от България са взели участие в нашия проект. От 20-22 юли имаше голям международен театрален фестивал, в който взеха участие български, датски, унгарски, норвежки и италиански театри.

Вторият наш голям проект е за децата. Всяка събота целият център е даден на децата. Даваме възможност на малките да вземат участие в различните школи и кръжоци в центъра.

От по-големите събития бих искал да кажа, че тази година проведохме много голям младежки фестивал за научно-техническо творчество  – „От винта!“. Дойдоха около 50 руски изобретатели, участваха и  70 български. Беше много интересен фестивал, в чията основа беше залегнала аерокосмическата тема и корабостроенето, роботехника и др. Много интересни неща показа българската асоциация за дронове. Над 6000 души посетиха фестивала за 3 дни.

Тази година ще проведем още едно голямо мероприятие по предложение на кмета на Варна Иван Портних. За втора година ще се състои форум на градовете побратими от България и Русия. 96 български града вече имат побратими в Русия. Само тази година 3 споразумения са били подписани и още 7 града са подали молба при нас да им потърсим градове, с които да станат побратими. Форумът ще се проведе във Варна от 15 до 19 септември.

 – Познавате ли добре България? Къде се чувствате най-добре у нас?

 – Не знам дали познавам България достатъчно добре, но вече имам любими места. Най-много ми допада закътаната България. Много харесвам Батак и язовира, Трявна, Велико Търново и естествено София. България е много хубава и компактна страна. На малко пространство има абсолютно всичко – езера, реки, планини и море.

Източник:

http://bgr.rs.gov.ru/bg/news/33016