Павел Губарев постави условията за преговори с Порошенко

„Народният губернатор” на Донецка област назова двете „изходни точки”, които трябва да приеме новата украинска власт: независимостта на народните републики и оттеглянето на всички „окупационни войски на украинската армия” от територията на ДНР

„Народният губернатор” на Донецка област Павел Губарев е готов на преговори с новия президент на Украйна при две условия, съобщи РИА Новости.

„Необходими са две изходни точки, които те трябва да приемат. Първата е независимостта на републиките в Донбас. Втората – оттегляне (от Донецка народна република) на всички чуждестранни окупационни войски на украинската армия”, заяви Губарев по време на пресконференция в понеделник.

Според  него, ако Киев се съгласи „с тези изходни точки”, то посредници за преговорите няма да бъдат необходими.

Губарев също изрази надежда, че сега, след президентските избори, „в съседната държава Украйна ще бъде мир и разцвет”. „Ние като независима република в този цирк не сме участвали”, допълни Губарев.

Припомняме, че на 11 май в Донецка и Луганска области се проведоха референдуми за независимост, където около 90 на сто от гласувалите подкрепиха самостоятелността на двата региона. На 24 май самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики подписаха договор за създаването на Съюз на народните републики.

В Украйна на 25 май се проведоха президентски избори, които се състояха на фона на дълбоката политическа криза и провежданатаа от киевските власти мащабна силова операция, насочена срещу привържениците на федерализацията на страната. По последни данни, Порошенко печели 54,45 на сто от гласовете, а главният му съперник експремиерът Юлия Тимошенко набра едва 12,88 на сто.