В Павел баня бе открит паметник на княз Павел Александрович

В Павел баня тържествено бе открит паметник на великия княз Павел Александрович, на когото е кръстен курортният град. В дневника на първия свещеник на новоизграденото селище Павел, през 1878 година отец Сава Иванов, е записано, че селището е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на освободителя Негово величество Всерусийския император Александър ІІ, велик княз Павел“.

Монументът е изграден от Общината по гражданска инициатива, със съдействието на Национално Движение Русофили и с решение на Общинския съвет във връзка със 140-годишнината на селището и се намира в парковата зона западно от читалището

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в церемонията по откриването на паметник на княз Павел Александрович в град Павел баня.

Това стана в деня, когато БПЦ отбелязва светите равноапостоли Петър и Павел, а градът отбелязва 140 години от основаването си.

Бронзовият паметник, който изобразява руския княз и 6-ят син на царя Освободител – Александър II, е с тегло 360 кг. и се издига в градската градина на Павел баня

Заупокойна молитва в памет на княз Павел, който едва 16-годишен участва в Руско-турската война, и водосвет за здраве на павелбанчани отслужиха свещеници от енорията.

„Както нашите учители и родители са ни възпитали в почит към паметта на героите, така и ние сме длъжни да предадем на децата си заветите от славното ни минало. Няма бъдеще народ, който не помни и уважава своята история“, заяви Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава, по време на тържествената церемония.

Кметът на община Павел баня Станимир Радевски разказа за инициативата по изграждането на паметника и подчерта топлите връзки между българския и руския народ

На церемонията присъстваха и представители на посолството на Руската федерация в Република България, народни представители и членове на Националния съвет на БСП, членове на ръководството на Национално Движение Русофили, граждани и гости на Павел баня.

Източници:

http://pavelbanya.eu/

https://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/pametnik-na-knyaz-pavel-romanov-otkriha-v-pavel-banya-7514

 

http://news.bnt.bg/bg/a/dnes-v-pavel-banya-be-otkrit-pametnik-na-velikiya-knyaz-pavel-aleksandrovich