Официален коментар на РСК «МиГ» по въпроса за нелегитимността на сключване от България на Споразумение за обслужване на изтребителите МиГ-29 в Полша

Официален коментар на РСК «МиГ» по въпроса за нелегитимността на сключване от България на Споразумение за обслужване на изтребителите МиГ-29 в Полша.

Генералният директор на РСК «МиГ» Сергей Коротков: Независимо от конструктивните стъпки, предприети през последните месеци от РСК «МиГ» с цел достигане на договореност с българската страна за по-нататъшния ремонт на самолетите МиГ-29, които са на въоръжение във ВВС на България, по наша информация, ред високопоставени чиновници продължават да игнорират опитите на Русия за достигане до единственото легитимно, взаимоизгодно, и най-главното – безопасно решение за продължаване на експлоатацията на изтребителите .

В случай на подписване от българската страна на Споразумение с Полша за ремонт на двигателите РД-33, монтирани на МиГовете, ние нямаме друг изход, освен да се откажем от съпровождането и поддържането на техническата експлоатация на самолетите МиГ-29 на ВВС България. Подписването на това споразумение ще постави под въпрос правомерността на по-нататъшното използване на тези самолети, а също безопасността за живота на пилотите. Ние съжаляваме, че България взима такова решение исключително от съображение за политическата конюнктура и, най-вероятно, в резултат на външен натиск.

Условията, предложени от РСК «МиГ» са много по-изгодни за България икономически. Ще поясня. Ценовите параметри, предложени от полската и руската страни за ремонта на двигателите фактически са идентични – разликата е чисто символична. За указаната сума Русия е готова да гарантира на България два пъти по-голям ресурс, отколкото Полша.

Независимо от случващото се, което предизвиква у нас чувство на дълбоко съжаление, произтичащо от традициите на многовековна дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимоизгодно сътрудничество, базиращо се на международното право. Освен това считаме, че е възможно да оспорим правомерността на подготвяното съглашение, впредвид очевидното нарушение на нашите права като създатели и производители на самолетите. В допълнение за пореден път заявяваме за това, че на Полша не е предоставян лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи на двигателите на самолетите МиГ. В тази връзка, както вече казахме и преди, не ни е ясна позицията на нашите партньори в Полша, с които ни свързва дълга история на успешно сътрудничество.

За допълнителна информация можете да се обърнете към: Кравченко Анастасия Александровна Директор на Департамента за информациона политика в РСК «МиГ» +7(962)367-25-24, [email protected], [email protected]

АО РСК «МиГ» – водеща руска промишлена корпорация, осъществяваща дейност по разработка, производство, продажба и логистическа поддръжка на авиациона техника. Самолетите с марка «МиГ» формират основата на изтребителната авиация на Въоръжените сили на Русия. Продукцията на РСК «МиГ» включва съвременни изтребители-прехващачи, многофункционални бойни самолети, в това число новосъздадените изтребители от унифицираното семейство МиГ- 29К/КУБ, МиГ-29М/М2 и най-новия МиГ-35, учебно-тренировъчна техника, а също и леки самолети с общо назначение. Изтребители МиГ-29 днес успешно се експлоатират в 29 страни на света.

Генерален директор – Сергей Коротков.