От началото на операцията в Сирия руската авиация е унищожила близо 30 хиляди обекта на терористите

В рамките на провежданата в Сирия спацоперация руската авиация е осъществила над 9,5 хил. бойни полета и е поразила около 29 хил. терористични обекта. Това съобщи в сряда началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия Сергей Рудской, предаде „Вести.ру“.

Рудской подчертава, че нито един от тези бойни полети не е довел до унищожаването на граждански обекти или смъртта на цивилни жители.

„Нарочно не нанасяме удари дори и по изоставени училища, болници и джамии, макар и да знаем, че в някои от тях терористите са оборудвали свои обекти“, посочи началникът на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов.

По думите му джихадистите неведнъж са се опитвали да провокират удари по цивилни обекти.

„Според замисъла на терористите смъртта на мирно население би трябвало да дискредитира Военно-космическите сили на Русия, да предизвика негативна реакция у международната общност и да принуди ръководството на Русия да спре борбата с терористичните групировки в Сирия“, обясни генералът.

Самолети на ВКС на Русия осъществяват въздушни удари срещу терористите на територията на Сирия от 30 септември 2015 г. по молба на президента Башар Асад.