От мухата слон!

Че медиите в България могат да направят от мухата слон, се уверихме за пореден път миналата седмица. Този път повод бе изказването на малко известния у нас журналист и бъдещ депутат в руския парламент Пьотр Толстой, че видиш ли Русия щяла купи България. „Просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“ – това бе репликата, „ужасила“ всички.

За седмица името на руския журналист и бъдещ депутат стана по-известно дори от това на неговия велик прадядо – Лев Толстой. По националните ни телевизии започнаха да редят флагчета със знамето на Русия, на местата, на които руснаците са си купили жилища, как ли не, че са изкупили родината ни. Политици, коментатори и журналисти настояха Толстой да се извини на България и призоваха неговата партия „Единна Русия“ да се разграничи от думите на кандидата си за депутат.

„Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа“, коментира на заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, като добави, че 1300 години България е удържала никой да не я купи.

„Мнението, изразено от новоизбрания руски депутат Толстой, е арогантно, категорично погрешно и по никакъв начин не допринася за развитието на двустранните отношения“, заяви пък външният ни министър Даниел Митов.

А какво всъщност се случи?

Чухме част от изявление, без дори да чуем самия въпрос. Никой дори не помисли защо и какво е породило подобен отговор в Толстой. Просто медиите сякаш с нетъпрение чакаха този момент и веднага го захапаха и така вече почти седмица думите на Пьотр Толстой не слизат от екрана.

Никой не потърси руския депутат за ответен коментар, макар в учебниците по журналистика изрично е записано, че за да коментираш дадена тема, е задължително да чуеш мнението и на ответната страна. На водещите ни журналисти обаче това правило изведнъж им стана чуждо.

Все пак някои, макар и малко, го сториха, обвинени веднага, че са „рубладжийски“ медии.

Самият Пьотр Толстой нарече изказването си за България хумористично и увери, че не е искал да обиди страната и българските граждани. Той поясни, че просто е обърнал внимание на това, че руснаци активно купуват недвижими имоти на територията на България.

„В това няма нищо лошо и не съм целял да обидя по никакъв начин България или българите. Учудвам се на толкова неадекватната оценка на това напълно хумористично изказване“, добави новоизбраният депутат. Някой въобще разбра ли за този отговор?

Но, ок, нека приемем, че Пьотр Толстой наистина е имал в предвид, че Русия „скоро ще купи цялата страна“. Първо, кой е Толстой и защо му обърнахме чак толкова голямо внимание? Навремето друг руски депутат – Владимир Жириновски, в доста подпийнало състояние заплаши, че ще „направи Вашингтон на пух и прах“, като щял да хвърли няколко атомни бомби върху американската столица. Какво мислите, че американците се трогнаха особено от това изказване? Не, дори не му обърнаха никакво внимание, защото е направено от обикновен руски депутат. И защо да го правят? Това не е изявление на някой от официалните власти. Ако американци или руснаци започнат да обръщат внимание на думите, примерно, на родните ни депутати, то тогава със сигурност Сидеров отдавна да е „рersona non grata“ в Америка, както и почти всички депутати от дясно в Русия. Просто чуйте няколко часа от т. нар. дебати в Народното събрание и ще разбере, че това наистина е така.

Да, думите на Толстой веднага дадоха хляб на русофобите, но в крайна сметка това са думи на един все още обикновен руски журналист, което се потвърждава и от него самия пред „Руски дневник“: „На първо място – когато давах интервюто и когато разговаряхме, аз не бях никакъв депутат. И сега не съм депутат – по закон в Русия човек става депутат, когато официално се обявят резултатите от изборите. Аз бях кандидат за депутат“.

И какво излиза? Че вдигнахме врява до небесата от думите на един обикновен руски журналист. Никой не обърна внимание на думите му: „Това не е мнение на „Единна Русия“ и още по-малко има отношение към външната политика на нашата държава. Аз не съм нито официален говорител, нито лице, упълномощено да прави някакви изявления за междудържавните отношения“.

Хванахме се за думите на Толстой, изкарахме го най-черния, направихме едва ли не световен проблем. А когато говорим за покупко-продажба на България, всички изведнъж забравиха, че страната ни е опасана от американски бази, че продаваме златото си в Канада срещу едва 2% за такса за държавата, за това, че образованието, медиите и какво ли още не, е завладяно от Фондация „Америка за България“. И никой не отговоря на най-важния въпрос – Кой ще купува страна, в която дори собствените й граждани не искат да живеят? Така че нека да спрем да правим от мухата слон, защото никой не иска да ни купи, никой никога не е и искал.

Автор: Антоан Николов, журналист ИА КРОСС