Отново сблъсъци до границата с Русия

Обявеното примирие от украинския президент Петро Порошенко отново е нарушено. Този път сблъсъкът между украинската армия и опълченците е в Луганска област буквално на 2-3 километра от границата с Русия, съобщава „Интерфакс”.

В момента върви поредното сражение между враждуващите страни (опълченците и украинската армия) в населеното място Бирюково. Сблъсъкът започнал тази сутрин (25 юни).

Напомняме, че на 24 юни самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики започнаха да образуват ново конфедеративно обединение – Съюз на народните републики. На заседанието на Висшия съвет бе утвърден списъкът с депутати от ДНР в парламента на Съюза на народните републики. Премиерът на ДНР Александър Бородай заяви, че ДНР и ЛНР скоро ще приемат обща конституция на Новорусия.

Същевременно, Русия разчита, че изпращаните от нея позитивни сигнали, ще бъдат чути в Украйна и света.

Напомняме, на 24 юни Владимир Путин изпрати писмо до горната камара на руския парламент за отказване от разрешението за използването на руските военни сили в Украйна. Според политиците, този ход на Путин само укрепва политическата позиция на Русия, която настоява за нормализиране на положението в Украйна.