Отливът на руснаци срина пазара на ваканционните имоти

Отливът на руснаците от ваканционния пазар води до спад на сделките с имоти в повечето черноморски райони. Пазарът в Несебър, Поморие, Балчик и Каварна изживява тежки дни. Изключенията са Варна и Бургас, където покупките на апартаменти се движат от местното население.

За второто тримесечие на 2015 г. в службата по вписвания в Несебър са изповядани 1172 сделки, което е срив с 25% спрямо същия период на м.г. В Несебър се вписват и продажбите от Слънчев бряг, Свети Влас, Равда, Обзор.

Спад има и в Поморие, където един от кварталите беше кръстен „Малката Москва“ заради нашествието на руснаци. От април до юни там са сключени 393 сделки, което е намаление с 5% на годишна база. Реалният спад обаче е още по-голям, защото чужденците купуват жилища „на зелено“, но договорите се вписват в службата след получаване на Акт 16. Например, ако купувачът е подписал предварителен договор в началото на 2014 г., а строежът е завършен в последните месеци, сделката ще се отрази в статистиката за 2015 г.

От Северното Черноморие новините също не са добри. В Балчик покупко-продажбите намаляват с 22% – от 258 на 202, а в Каварна спадът е с 16% – от 299 на 251. Само в Царево сделките се запазват без промяна през второто тримесечие – 176. В местната служба се вписват сделките и от Ахтопол, Синеморец, Резово и с. Лозенец.

През първото тримесечие на 2015 г. сделките с руски купувачи в страната намаляха почти двойно. От януари до края на март новите собственици от Москва, Санкт Петербург и други части от необятната страна са 780 спрямо 1607 преди година.

Няма статистика колко руснаци са продали апартаментите си в България през последната година. Според брокери тези случаи са сравнително малко, защото повечето чужденци си купували имоти тук, за да ги ползват, а не с инвестиционна цел.

Източник: в. Преса