Откриха три неизвестни стихотворения на Ломоносов

„Литературният стил, съпоставката на биографичните данни и анализът на архивните документи показват, че авторът е Ломоносов“, твърди Андреюй Костин от Института за руска литература към Руската академия на науките

Три неизвестни досега стихотворения на Михаил Ломоносов са били открити от литературоведи от Пушкинския дом (Институт за руска литература към Руската академия на науките), при съставяне на Речник на руските писатели от XVIII век, съобщи за ТАСС Андреюй Костин, пише vesti.bg.

„Съпоставих два документа – единият съобщава, че на Ломоносов са били отпуснати 200 рубли за подготовката на фойерверки по повод настъпването на 1759 година, а вторият е програмка, давана на участниците в празника. В руско-френския вариант се съдържа поздравително стихотворение от 20 стиха, а в руско-немския вариант такова няма.

Литературният стил, съпоставката на биографичните данни и анализът на архивните документи показват, че авторът е Ломоносов“, казва руският учен.

Фойерверките, за които става дума, са били организирани на плажа на Петропавловската крепост. Участниците в новогодишния празник, в това число и чуждите посланици, са имали възможност да ги наблюдават от прозорците на Зимния дворец.

Двете други произведения са стихотворения, съпровождащи фойерверките: новогодишно в чест на настъпването на 1758 година и на салюта около двореца на граф Петър Шувалов, състоял се на 11 юни 1758 г.

Макар тези произведения да не са подписани, учените са уверени, че техен автор е Ломоносов.

Сред косвените доказателства са големият брой подобни текстове в събраните му съчинения, които той е съставил лично през 1756 г. В по-късните сборници, вече съставяни без участието на Ломоносов, стихове за фойерверки на практика няма, тъй като там са включени само подписани от него произведения.

Михаил Василиевич Ломоносов е виден руски учен, енциклопедист и писател, представител на класицизма.