Откриват паметник на генерал Черевин в Смолян

Паметник на генерал Черевин ще бъде открит на 3 март в смолянския квартал „Устово”. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян полк. Борис Раков – председател на ОС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Смолян.

По думите на Раков на откриването на паметника ще има и представители от Руското посолство, които ще поднесат венци и цветя.

На 17 януари 1878 г. камбаните на двете устовски църкви известяват навлизането на русите, които са посрещнати възторжено от местното население. Командващият, заедно с щаба си, е настанен в дома на родолюбеца Хаджи Иван, а казаците от Първа сотня на есаул Пархоменко в къщата на Стою Келевски.

Паметник-барелеф на генерал Пьотр Черевин ще бъде поставен в центъра на смолянския квартал „Устово” в знак на признателност и уважение към руските войни, които през Руско-турската война (1877-1878 г.) освобождават Смолян и голяма част от Среднородопието.

Предложението за този паметник е направено от настоятелството при НЧ „Кирил Маджаров-1866” – Смолян, кв. „Устово” и е одобрено от Общински съвет – Смолян на заседание, проведено на 30 октомври 2014 г.