Откриване на изложба, посветена на 140-та годишнина от Руско-турската война в гр. Орел, Русия

На 15 март 2019 г. в 16.00 ч. (г. Орел, ул.  Нормандия-Неман, 1) бе открита изложба, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война на Балканите, организирана от Национално Движение Русофили и община Казанлък. Войната, която става олицетворение на благодарност, възхищение и любов на българския народ към руския народ, символ на славянската и православната солидарност. Представени са   репродукции на картини на известни руски художници.

Ние сме изправени пред противоположни оценки на войната от 1877-1878. – от възхваляването й като дар и добро за българския народ до отричането на историческата на нейната необходимост на пътя на българския обществен прогрес. Но дори и нейните отрицатели, които често обслужват  чужди геополитически амбиции, не могат да не признаят, че от всички войни в историята на ХІХ век, това е войната с най-голям брой доброволци; войната за вярата, в която „За други своя“ са загинали повече от 72 000 руснаци (великоруси, белоруси и малоруси), както и хиляди доброволци от Румъния и Сърбия. В нея са взели участие и Орловци (В. Н. Лавров, генерал, командир на гвардейците на финландския полк, чийто архив се съхранява във фондовете на Орловския краеведски музей).

Тази война е забележителна, своеобразна и дори уникална, защото само две години след Освобождението руската администрация, водена от княз Дондуков, безусловно напуска България, оставяйки на страната съвременна конституция, изградена държавна администрация, армия, флот, Академия на науките, както и всички останали структури, необходими за независимото функциониране на българската държава. През 1877 г. руснаците идват в Османската империя, проливат кръвта си, освобождават българите от петте векове на робство, полагат здрави основи на Третата българска държава и си тръгват. Тази особена война има непреходно значение за самите руснаци. Не е случайно, че  Георгиевскта лента е създадена по време на войната като най-висш отличителен знак на героизъм. С указ от 11 април 1878 г. Императорът създава нова военна награда – Георгиевска лента, която е окачвана на знамето на полка „и не е премахвана при никакви обстоятелства.“

 Тази изложба от репродукции на картини, пресъздаващи моментите  на войната е скромен поклон на благодарност и молитва за бъдещото единение на нашите два народа. Благодарение на своята култура и език, благодарение на своята вяра и мироглед, българският и руският народи са единни пред историята и пред Бога. Освободителната руско-турска война от 1877-1878 е неразделна част от това единство.

WhatsApp Image 2019-03-16 at 16.01.31(2)

WhatsApp Image 2019-03-16 at 16.01.31(2)WhatsApp Image 2019-03-16 at 16.01.31

Източници:

http://okmuseum.ru/news/3372-otkrytie-vystavki-posvyashhennoj-140-letiyu-russko-tureckoj-osvoboditelnoj-vojny-na-balkanax.htmlhttp://istoki.tv/news/people/orlovchane-mogut-posetit-vystavku-kartin-vossozdayushchikh-momenty-voyny/http://gorodskoyportal.ru/orel/news/news/51935956/