Откриване на бюст-паметник на великия руски физик Александър Г. Столетов

Във ВлГУ ( Владимирский Государственный Университет) тържествено е открит бюст паметнник  на руския физик Александър Григориевич Столетов.

Церемонията се е състояла на 5 октомври в Държавния  университет в гр. Владимир.  Паметникът се намира на първия етаж на главния  корпус на ВлГУ до скулптурата на брата на великия учен, руския генерал Николай Григориевич Столетов.

На церемонията са присъствали ректорът на ВлГУ Анзор Саралидзе, президентът на Световната Асоциация на завършилите висши учебни заведения – Владимир Четий, заместник-кметът на община Карлово  (България) Стойо Карагенски, скулпторът – директор на художествената галерия на Карлово Димитър Рашков, дарителят Валентин Матеев, потомъкът на рода Столетови – Анатолий Столетов, студенти , преподаватели и сътрудници на университета.

Владимирският държавен университет гордо носи името на руския физик Александър Г. Столетов и брат му, руския генерал Николай Г. Столетов. Откриването на паметника на А. Г. Столетов е насрочено за 10-та годишнина от наименуването на ВлГУ  на братята Столетови.

Администрацията и жителите на българското село Столетово (община Карлово, Пловдивска област), отделяйки искрено внимание на паметта на ген. Николай Столетов, са оказали  голяма чест на град Владимир като са дарили на Университета  бюстовете на братята Столетови.

На автора на скулптурите на Николай и Александър Столетови Димитър Рашков  същия ден е присвоено званието Почетен професор на Владимирския държавен университет. На заместник-кмета на Община Карлово Стойко Карагенски и на дарителя Валентин Матеев е връчена благодарност за техния  принос за развитието на руско-българското сътрудничество и осъществяването на съвместни международни образователни проекти.  Тържественото награждаване се е провело в рамките на Форума на чуждестранните студенти и випускниците на руските вузове – 2018 г.

Ректорът Анзор Саралидзе е обсъдил с българските гости въпроси за бъдещо  сътрудничество в областта на образованието, изкуството, културата и просветата. Те се разписали в книгата за почетни гости на  Университета.

ВлГУПРЕСС-ЦЕНТР НОВОСТИ

08.10.2018 12:52

Категория: События, Партнерские связи

Автор: Отдел по связям с общественностью