Отказът на Русия от „Южен поток” е блестящ ход, казват чуждестранните потребители

Спирането на „Южен поток” предизвика активна дискусия сред читателите на чуждестранната преса. Някои от тях са убедени, че решението за закриване на проекта е признак на търговска далновидност от страна на Русия.

Читателите на международните издания спорят за това, доколко закриването на проекта „Южен поток” и разширяването на мощностите на тръбопровода „Син поток” ще повлияят на благополучието на страните в Евросъюза и как ще се развият в бъдеще отношенията между Русия и Турция.

Читателят на електронното издание FT (Financial Times)Cheetah43 пише: „Това ще донесе взаимна изгода за Русия и Турция, която внася голямо количество газ от Русия. Достатъчно е да погледнем картата, за да разберем, че доставките на газ в Южна Европа през Турция са по-логични, отколкото строителството на подводен тръбопровод в България. Последната граничи с Турция, която показа какво значи умение за провеждане на независима политика. Очевидно е, че ЕС лиши България от тази възможност по политически причини.”

Някои читатели на FT отбелязват, че в света няма толкова евтин вариант на руския газ и от САЩ не могат да бъдат конкуренция даже с помощта на „контролиран” газ от Катар. „САЩ не могат да предложат реална алтернатива на евтините и сигурни доставки на руски газ. Според мен това е началото на края на американската империя” – пише Bernhard otto в сайта на FT.

Въпреки това, много интернет потребители смятат, че това решение може да е в полза на Европа, защото ще накара страните да обмислят възможността за алтернативни източници на енергия.

Читателят на Асошиейтед Прес Freon отбелязва, че договорът между Путин и Ердоган ще е изгоден за всички, с изключение на няколко южноевропейски държави, през които, както се предполага, ще минава „Южен поток”. Освен това „целият регион ще получи сигурни доставки на газ, които няма да зависят от един доставчик, Турция ще получава транзитни мита, а Русия ще забрави за газовата война с Украйна” – пише Freon.

Много юзъри са недоволни от позицията на Турция и смятат, че американците трябва да повлияят на Анкара и да попречат да сключва сделки с Москва. „САЩ са длъжни да кажат на Турция, че тя трябва да разтрогне договора, да застане на страната на съюзниците си от НАТО и да се придържа към всички санкции или (Турция – бел. ред.) да бъде изгонена от НАТО” – пише потребителят squeezon в сайта на вестник Washington Post.

Юзърът Habzz обаче счита, че трябва да се види как ще се развие ситуацията: „Ще бъде интересно да се проследи какво ще се случи с течение на времето и подозирам, че в крайна сметка след няколко години всичко това ще се обърне против ЕС. Путин няма никакви причини да си сътрудничи с ЕС и НАТО”.

Някои читатели на вестник New York Times изразяват несъгласие с тезата, застъпена в статията In Diplomatic Defeat, Putin Diverts Pipeline to Turkey („Претърпял дипломатическо поражение, Путин прокарва тръбопровода в Турция”), според която споразумението между Путин и Ердоган трябва да се разглежда като „поражение” за Москва. Отбелязвайки, че САЩ най-вероятно са успели да изместят Русия от няколко европейски пазара, потребителят jamil esimaan пише: „Не мога да разбера защо това (споразумение – бел. ред.) е победа на Запада и поражение за Путин. Вместо да продава големи количества газ в Европа, сега Русия ще продава същия газ на Турция. В какво се състои този успех на Запада? В това, че принуждава Русия да сключва енергийни сделки не с Европа, а с Турция и Китай ли?”

Посетителите на сайта на вестник Guardian смятат, че в дадената ситуация Европа трябва се замисли за по-бързото разрешаване на украинската криза. Потребител с ник AMArmy пише: „В момента Путин няма намерение да влага пари в сделки, свързани с ЕС. Особено в такива, които са свързани с несбъднатата мечта на Източна Европа за газопровода. Ако те (европейците – бел. ред.) искат да получават газ, първо трябва да се справят със ситуацията в Украйна”.

Освен това някои читатели, по-точно hiiipower и Bob Vavich, наричат договора, сключен от руския президент, „блестящ ход”.

Читателите на немската преса отчитат също загубите на ЕС и ползата, която сделката ще донесе на Ердоган.

„Южен поток” беше още една възможност да престанем да бъдем зависими от транзита  на газ през Украйна, а също така щеше да осигури на страната-членка на ЕС България така чаканите доходи. Вместо това Ердоган ще „прави бизнес”. Ако глупостта причиняваше болка…”, пише потребителят andreasxalrecht в коментар под статията в списание Der Spiegel.

С ирония kook1979 отбелязва: „ЕС и САЩ възпрепятстваха строителството, но сега Путин излезе виновен за спирането на проекта. Чудесна логика”.

„Държавите от НАТО активно провокират Русия. Трябва ли да се учудваме, че тя отново се защитава? Много политици изглежда забравят, че руснаците не са длъжни вечно да снабдяват Европа с газ” – коментира статията в Die Zeit потребителят derewigestudent.