Отказът на Великобритания да издаде визи на руската делегация е политическа акция

Както писахме по-рано, международният авиокосмически салон „Фарнборо“ откри врати на 14 юли, но без участието на представители на Русия. Великобритания отказа да издаде визи на руската делегация за международния форум, в това число и на генералния директор на „Ростех“ Сергей Чемезов.

МВнР на Русия определи отказа за издаване на визи на руската делегация за участие в изложението „Фарнборо“ като необоснована политическа акция. Това се посочва в изявлението на зам.-министъра на външните работи на Русия.

Властите на Великобритания заявиха, че причината за саботажа на издаването на визи за руските представители е поради разногласията с Москва относно ситуацията в Украйна.

На изложението е трябвало да пристигнат представители на министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, а също на Роскосмос, Росавиация, корпорации «Ростехнологии», «Корпорации «Иркут», «РСК «МиГ», «ОПК «ОБОРОНПРОМ», «Вертолётов России», «Сухого», «ОАК» и други. При това, визи не са получили не само представителите на тези компании, но и дори техническите служители, които отговарят за експлоатацията на експонатите на форума.