Отворено писмо до посолството на Съединените американски щати

Писмо до американското посолство и посланиците на САЩ в България

До

Посолство на Съединените американски щати София, България,

посланик Марси Рийс,

зам.посланик Брайън Даутън

Уважаема госпожо Рийс,

след намесата на Вашата държава в Украйна бе свален легитимно избрания президент Виктор Янукович, който отказа сляпо да следва и изпълнява Вашите и тези на европейските Ви партньори искания, които са в разрез с националните интереси на страната. На мястото на Янукович, съдейки по разкритията, поведението и действията, вие назначихте Арсений Яценюк. В Украйна живеят над петдесет милиона души. През 2009г., Арсений Яценюк получи едва 7% подкрепа и изгуби в изборната надпревара. Преди това беше външен министър, чийто мандат приключи с оставка. Сега този човек и това временно правителство, подчертавам, взимат съдбоносни решения за съдбата на тези петдесет милиона жители на Украйна, които опасявам се няма да донесат нищо хубаво. След Втората Оранжева Революция бъдещето на Украйна изглежда мрачно и…студено.

Практически сблъсъка на американските и руските военни и икономически интереси превърна Украйна в поредното геополитическо гето. Нищо чудно и в „задния двор“ на Европа, както наричате източната част на континента, да се появи една „Сирия“.

Пиша Ви в знак на протест срещу Вашите действия и лъжи, които чрез медийните Ви корпорации представяте на света като вечната „загриженост за демокрацията“. Вие възродихте своите идеологически клишета и фрази от времетое на Студената война, което показва, че и Вие и партньорите Ви в НАТО сте замръзнали във времето. Варшавския договор вече го няма, но все още има НАТО, чиито бази са разположени в опасна близост до Русия. Само военните бази на САЩ са над 130 в държавите на поне 90 нации, в това число и България. Това предполагам е „гарант за сигурност и стабилитет“, както обичате да се изразявате. Но всички ние знаем грозната истина. А тя е, че вие не сте „империя но доброто“ и ако Вие сте „най-демократичната държава в света“, то надеждата ми за света и бъдещето му изчезва окончателно.

Макар и да сте държава, която е с малко „по-възрастна“ от къщата на моите баба и дядо в едно китно българско селце Вие сте разпалили или предприели военни удари и то в рамките само на един век над 100 пъти. Може би, госпожо Рийс, ще трябва да Ви напиша отделно писмо само със списъка с тези държави, тъй като е прекалено дълъг, а за разлика от Вас всичко, което твърдя мога да подплатя и аргументирам и с факти. Това не пречи на Вашия държавен-секретар Джон Кери да заяви наскоро, че да нахлуваш с армия в чужда държава в 21 в. е недопустимо. Това е вярно, но вие сте го направили поне 100 пъти, както казах. Някои пресни примери са Ирак и Афганистан, където дори и ние, вашите партньори, или по-точно „сателити“, сме изпратили военен контингент, чието присъствие нито един български политик не можа да обясни на кого е нужно на Вас или на нас. Не е и нужно Вашите лакеи в българския парламент да го обясняват, защото е повече от ясно.

В последно време Вашите най-отговорни политици обикалят из света, за да се бъркат, да дават указания на своите сателити и да правят договорки. Наскоро изненадващо за българските граждани в България кацна Виктория Нюланд, пом.държавен секретар на САЩ. Вие може би се познавате с нея, защото имате общ познат, за чиито интереси лобирате на най-високо ниво – „Шеврон“. Съмнявам се, че сте се примирила с мораториума за добив на шистов газ, но отдавна не сте повдигали въпроса и не сте ни „съветвала“ да позволим добива на шистов газ. Белия дом беше забранил на властите в България да съобщят, че Нюланд идва на посещение в София, което ми се струва поредната наглост. Вие искате зад нашия гръб хора като Виктория Нюланд да се срещат с нашите политици и да искат и заповядват Бог знае какво без българския народ дори да подозира за тези срещи ли? Сега Вие и НАТО искате от нас да дадем над 700 млн.лв. за нови изтребители, но искат да Ви припомня, че когато бяхме във Варшавския договор БА наброяваше 152 000 редовни войници. ВВС има 220 изтребителя МиГ-21, около 45 бронирани вертолета Ми-24 и други около 80 модерни за онова време самолети като МиГ-23 и МиГ-25. Каква подкрепа и защита получаваме от Вас, новите ни псевдо-съюзници?

Защо заедно с Турция Вашата държава нареди българските ракетни комплекси СС 23 да бъдат унищожени, а в замяна ни „подарихте“ петдесет джипчета. Защо въобще НАТО ни обезоръжи преди да бъдем приети в алианса?! Боя се, че сега България няма собствена армия освен няколко батальона от наемници, които използвате като пушечно месо в държави като Ирак и Афганистан.

Можем и сами да се досетим какво искате от нас, а и за повечето неща вече се знае официално. Всичко обаче е в разрез с националните ни интереси.

– Увеличаване на американските/НАТО-вски военни на територията на България, както и военната техника

– Правото Вашите тежки военни кораби да използват българската акватория на Черно море, въпреки че чрез Договореностите от Монтрьо международното право определя това за незаконно

– Вече разселихте ислямисти в съседна Румъния и то на 150 км. от България, а сега ще изпратите над 10 000 африкански ислямисти от Либия, които искате да обучавате във военните ни бази, за които дори не плащате нищо, а войниците Ви са поставени над закона, тъй като България доброволно се е отказала от правото си да преследва юридически американски войник, който е извършил престъпление.

– Ще продължавате да лобирате и да ни притискате за отмяната на мораториума, забраняващ добива на шистов газ и да изказвате готовност „да ни помогнете“ чрез Вашата компания „Шеврон“, протестите срещу която в съседна Румъния съвсем недотам „демократично“ бяха потушени, имаше дори и смъртни случаи.

– Готвите се да превърнете България в плацдарм, от който самолетите на НАТО да излитат и да изливат бомбите си над трети държави в целия Югоизточен фронт, включително и срещу Русия. Говоря за АБ „Безмер“.

Уверявам Ви, че сте в голяма заблуда относно мнението Ви, че имате някакъв ангажимент да „демократизирате“ целия свят от позицията на световен полицай. Вие първо не сте пример за демокрация и Ви съветвам да проверите значението поне на самата дума. Вие, които унищожавате цели държави, изсипвахте напалм над цял Виетнам, бомбардирахте Югославия с уранови бомби и сте разпалили над 100 войни през кратката си история, подслушвате незаконно граждани и лидери на суверенни държави, както и вашите собствени политици и поданици, подкрепяхте Осама Бин Ладен, а медийните Ви корпорации тогава го определяха като „боец за мир“….примерите, които рушат образа Ви на „най-демократична държава“ са безброй.

Пиша Ви и в отчаян опит да Ви напомня, че грешно сте решили, че имате „монопол“ над демокрацията и мнението на цели народи. Света не е еднополюсен. Уверявам Ви, че мнозинството българи категорично не одобрява членството на страната ни във военния алианс НАТО, който ви използвате като наказателен отряд срещу неудобни държави. Голяма част от българското общество не одобрява и безкрайните ви авантюри и вмешателства в делата на суверенни държави, последния пример е Украйна. Вие с нищо не сте „империя на доброто“. И вашия и руския империализъм са еднакво зли, но имам усещането, че Вие се престаравате. Знаете ли, по-дразнещо е лицемерието и клишетата, с които си служите. Изглеждате като дебел, ояден касапин, който може да е облякъл скъп и хубав костюм, но отдолу си е все така облечен с окървавена престилка. А Вашия костюм вече има доста големи дупки, през които се вижда всичко.

 

15.04.2014