Ответните мерки на санкциите на Запада ще се отразят благоприятно на здравето на руските граждани

Новите ограничителни мерки от страна на Русия ще способстват за увеличаването на търсенето на руска продукция, която е по-качествена в сравнение със скъпата вносна. Това означава, че здравето на руските граждани ще бъде подобрено, заяви заместник председателят на комитета на Държавната Дума на Русия по финансовите пазари Анатолий Аксаков, цитиран от РИА Новости.

Както стана известно по-рано, в сряда руският президент Владимир Путин въведе забрана за внос в Русия на селскостопанска продукция, суровини и храни от страните, въвели санкции срещу РФ. Конкретният списък от продукти, забранени за внос, ще бъде публикуван по-късно днес.

„Смятам, че това са напълно нормални мерки. По принцип, до 50 % от продукцията ние внасяхме отвън, но това не означава, че ние нямаме такава в страната. Това означава, че цената на тази продукция, с отчет на често ниското й качество и вредите й за здравето, е по-ниска“, заяви Аксаков.

„Всъщност ние отдавна трябваше да приемем това решение, не във връзка със санкциите, а с оглед на опазването на здравето на населението“, счита депутатът, като според него, подобни мерки досега не са били предприети поради нежеланието на Русия да развали отношенията си с останалите държави. „Ние се отнасяхме внимателно към създадените отношения с останалите страни. Но те сами постигнаха това влошаване, въпреки добрата вола на нашата страна“, допълни той.

Аксаков е убеден, че ограниченията във вноса в крайна сметка ще изиграят положителна роля за Русия. „Ние започваме да приемаме невинаги популярните от международна гледна точка, но много правилни решения за защита на нашите пазари от недоброкачествена продукция“, отбеляза депутатът. Това се касае не само за селскостопанската промишленост, но и за машиностроенето. „Когато ни доставят техника втора употреба с ниско качество и на ниска цена, то това е, защото тя вече не е нужна на Запада. Така те превръщат нашата страна в сметище“, поясни Аксаков.

Заместник председателят на комитета на Държавната Дума не изключва, че ограниченията във вноса могат да допринесат за инфлацията. „Това може до известна степен да се отрази на цените, но няма да повлияе съществено, ние печелим друго – живота и здравето на нашите граждани“, допълни Аксаков, като добави, че цените ще започнат да се понижават, веднага след като бъде достигнато необходимото ниво на вътрешния пазар.